Drukuj
barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony

Rodzaj Zupy
Kuchnia Polish
Keyword buraki
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 1 hour 20 minutes
Porcje 8 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na barszcz

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 2 1/2 l wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 małe kwaśne jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże suszone grzyby
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • cukier trzcinowy lub miód do smaku
  • majeranek opcjonalnie

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • około 150 ml gorącej wody
  • 1 średnie jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcja

Przygotowanie uszek

  1. Z mąki, jajka i wody, szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około 40 minut lub dłużej, aby odpoczęło.

  2. Grzyby zalać wodą, gotować do miękkości, po ugotowaniu odcedzić (zostawić wodę z gotowania grzybów) grzyby drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebule posiekać w kostkę.
  3. Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i dokładnie odcisnąć, pokroić na drobne kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę przez 3 minuty, następnie dodać czosnek, grzyby i kapustę, smażyć przez 8 minut ciągle mieszając, dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu grzybów, doprawić do smaku, zdjąć z ognia, przestudzić.
  5. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm. Na każdy z kwadratów nałożyć łyżkę farszu, ciasto skleić tak, aby powstał trójkąt, następnie skleić ze sobą dwa końce trójkąta, owijając uszko wokół palca, powstanie " pierścionek".

  6. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować z łyżka soli, na wrzątek wrzucić uszka, gotować przez około 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową.

Przygotowanie barszczu

  1. Buraki obierać ze skórki, przekroić na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obrać ze skórki, umyć. Do dużego garnka nalać wodę, dodać warzywa, gotować tak długo, żeby warzywa zmiękły.
  2. Kiedy barszcz nabierze pięknego bordowego koloru, dodać sok z cytryny, zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie intensywny i piękny. Do barszczu dodać majeranek, przyprawić pozostałymi przyprawami.
  3. Ugotowany barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia, przez noc nabierze głębszego smaku.

  4. Barszcz przed podaniem przecedzić przez sito, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.
  5. Nalać porcję na talerz, włożyć kilka uszek.

  6. Smacznego!