• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 18 lis, 2013 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna. Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Wariacji na temat barszczu jest tak wiele, że trudno to zliczyć. Dziś prezentuję moją wersję i muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowana na bulionie warzywnym, z dużą porcją buraków, które grają tutaj oczywiście główną rolę. Zupę zakwaszam sokiem z cytryny i mocno przyprawiam pieprzem. Żeby dodać jej wyjątkowego smaku, dodaję do niej sporą ilość suszonego majeranku. Barszcz czerwony z uszkami nabiera wtedy wyjątkowego smaku! Zupę należy przed podaniem przecedzić, aby była klarowna. Do barszczu wigilijnego można również podać paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami w cieście serowo-francuskim. Paszteciki te są obłędnie dobre, ciasto jest delikatne i przepyszne, koniecznie spróbujcie. Polecam!

barszcz czerwony z uszkami
Print Pin
5 z 2 głosów

Barszcz czerwony

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na barszcz

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 2 ½ l wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 małe kwaśne jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże suszone grzyby
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól (do smaku)
  • pieprz świeżo mielony (do smaku)
  • cukier trzcinowy lub miód (do smaku)
  • majeranek (opcjonalnie)

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • około 150 ml gorącej wody
  • 1 średnie jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie uszek

  • Z mąki, jajka i wody, szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około 40 minut lub dłużej, aby odpoczęło.
  • Grzyby zalać wodą, gotować do miękkości, po ugotowaniu odcedzić (zostawić wodę z gotowania grzybów) grzyby drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebule posiekać w kostkę.
  • Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i dokładnie odcisnąć, pokroić na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę przez 3 minuty, następnie dodać czosnek, grzyby i kapustę, smażyć przez 8 minut ciągle mieszając, dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu grzybów, doprawić do smaku, zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm. Na każdy z kwadratów nałożyć łyżkę farszu, ciasto skleić tak, aby powstał trójkąt, następnie skleić ze sobą dwa końce trójkąta, owijając uszko wokół palca, powstanie " pierścionek".
  • Do dużego garnka wlać wodę, zagotować z łyżka soli, na wrzątek wrzucić uszka, gotować przez około 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową.

Przygotowanie barszczu

  • Buraki obierać ze skórki, przekroić na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obrać ze skórki, umyć. Do dużego garnka nalać wodę, dodać warzywa, gotować tak długo, żeby warzywa zmiękły.
  • Kiedy barszcz nabierze pięknego bordowego koloru, dodać sok z cytryny, zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie intensywny i piękny. Do barszczu dodać majeranek, przyprawić pozostałymi przyprawami.
  • Ugotowany barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia, przez noc nabierze głębszego smaku.
  • Barszcz przed podaniem przecedzić przez sito, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.
  • Nalać porcję na talerz, włożyć kilka uszek.
  • Smacznego!
barszcz czerwony z uszkami
barszcz czerwony z uszkami
« Pączki na piwie
Makowiec »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. tu-tusia napisał

    19 listopada, 2013 at 11:31 am

    Uwielbiam ten zestaw! Nie wyobrażam sobie świąt bez takiego barszczyku w dużych ilościach. Zawsze proszę mamę (absolutną mistrzyni postnego barszczu), żeby od razu 2 garnki ugotowała 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 listopada, 2013 at 9:45 pm

      Dla mnie to też rewelacyjna zupa, niby woda z buraków, a jaka pyszna!

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        11 grudnia, 2014 at 12:31 pm

        A jak ją przygotować na bazie kwasu buraczanego wg Twojego przepisu?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          11 grudnia, 2014 at 8:52 pm

          Kasiu, są dwa sposoby na to: pierwszy to ugotowanie bulionu warzywnego,a następnie dodanie kwasu buraczanego w ilości odpowiadającej Twojemu smakowi. Drugi sposób jest zdecydowanie prostszy, należy ugotować wodę i dolać do niej kwas buraczany doprawić do smaku i gotowe! Smacznego!

          Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    18 listopada, 2013 at 12:04 pm

    Dziękujemy i smacznego również życzymy 🙂

    Odpowiedz
  3. Barbara Szczepańska napisał

    18 listopada, 2013 at 11:36 am

    dziś na obiad smacznego

    Odpowiedz
  4. Malwinka napisał

    18 listopada, 2013 at 11:19 am

    Aż poczułam zapach tego dania! chcę już święta 🙂

    Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    18 listopada, 2013 at 10:17 am

    Tak,tak...świąteczne klimaty,prosimy więcej :)!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 listopada, 2013 at 12:01 pm

      Bardzo proszę... jutro makowiec 😉

      Odpowiedz
  6. Inspirowane Smakiem napisał

    18 listopada, 2013 at 5:55 am

    Automatycznie poczułam święta w powietrzu <3

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 listopada, 2013 at 12:03 pm

      Zbliżają się wielkimi krokami 🙂 a barszcz na dzisiejszą pogodę... idealny, pachnący i rozgrzewający, mniam 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}