Drukuj
chleb z maki pelnoziarnistej

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword chleb, mąka żytnia
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 55 minutes
Razem 1 hour 10 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na zaczyn

  • 120 g zakwasu żytniego
  • 220 g wody
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto właściwe

  • 250 g wody
  • 12 g soli
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Instrukcja

  1. Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc w ciepłe miejsce.

  2. Następnego dnia rano dodać składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody, wymieszać dokładnie, wystarczy łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 do 6 godzin w ciepłe miejsce.

  3. Po tym czasie, wymieszać ciasto, przygotować formę smarując ją olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 do 60 minut.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.

  5. Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb.

  6. Piec przez 55 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.

  7. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, studzimy na kratce.

  8. Smacznego!

Notatki

Do pieczenia chleba użyłam foremki o wymiarach 24 x 13 cm, pamiętajcie o podglądaniu chleba podczas pieczenia, po około 30 minutach pieczenia chleb zacznie się przyrumieniać, jeśli zauważycie, że przypieka się zbyt mocno, przykryjcie wierzch chleba folią aluminiową.