Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Następnego dnia rano dodać składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody, wymieszać dokładnie, wystarczy łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 do 6 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, wymieszać ciasto, przygotować formę smarując ją olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 do 60 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb.
Piec przez 55 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Do pieczenia chleba użyłam foremki o wymiarach 24 x 13 cm, pamiętajcie o podglądaniu chleba podczas pieczenia, po około 30 minutach pieczenia chleb zacznie się przyrumieniać, jeśli zauważycie, że przypieka się zbyt mocno, przykryjcie wierzch chleba folią aluminiową.