Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, przez 5 minut wyrabiać ciasto, ciasto będzie elastyczne i klejące!
Miskę należy przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Blat posmarować olejem, wyłożyć na nie ciasto, podzielić na 16 kawałków, uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce do pieczenia posypanej mąką. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia
Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem przez środek bułeczki. Bułki pieczemy przez 17 minut, do momentu zrumienienia się bułeczek.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Do wypieku bułeczek można używać mąk pszennych typu 450 do 550 z tych mąk będą bułeczki najlżejsze i najbardziej puszyste. Oczywiście, można użyć mąki pełnoziarnistej, bułki będą wtedy o wiele cięższe.