• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułeczki mini

Bułeczki mini

Aktualizacja: 18 paź, 2020 · Opublikowany: 21 paź, 2013 · przez Anna · 34 komentarze

Skocz do przepisu

Bajeczne bułeczki mini, bardzo smaczne, maślane i pięknie pachnące. Świetne na śniadanie z twarożkiem, kremem czekoladowym lub domowym dżemem. Jak to bywa z domowymi bułkami i te są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze są przepyszne. Zachęcam do wypiekania pieczywa w domu, jest to wbrew pozorom bardzo proste zadanie. Oczywiście daje wiele satysfakcji, a co najważniejsze wiemy, co jemy!

stos bułeczek, a na nich jedna bułeczka przecięta na pól ukazująca puszyste wnętrze
Bułeczki mini

Domowe pieczywo to dosłownie kilka produktów, a nie cały długi spis zbędnych składników. Niestety w pieczywie kupowanym w sklepie jest tych dodatków o wiele za dużo. Warto zadać sobie troszkę trudu, tak dla własnego zdrowia i dla przyjemności jedzenia czegoś naprawdę zdrowego i pysznego! Bułeczki mini mają idealną wielkość, świetnie nadają się na kanapki do pracy czy szkoły.

buleczki mini
Print Pin
4,78 z 9 głosów

Bułeczki mini

Fantastyczne mini bułeczki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 16
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 17 minutes
Całkowity czas 47 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnie jajko
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 315 ml letniego mleka
  • 3 ¾ szklanki mąki pszennej - czyli około 500 g
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, przez 5 minut wyrabiać ciasto, ciasto będzie elastyczne i klejące! 
  • Miskę należy przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
  • Blat posmarować olejem, wyłożyć na nie ciasto, podzielić na 16 kawałków, uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce do pieczenia posypanej mąką. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia
  • Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem przez środek bułeczki. Bułki pieczemy przez 17 minut, do momentu zrumienienia się bułeczek.
  • Po upieczeniu studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do wypieku bułeczek można używać mąk pszennych typu 450 do 550 z tych mąk będą bułeczki najlżejsze i najbardziej puszyste. Oczywiście, można użyć mąki pełnoziarnistej, bułki będą wtedy o wiele cięższe.
rumiane bułeczki z przecięciem po środku, widok z góry
Bułeczki mini
« Mleczko kokosowe domowe
Sernik z nutką pomarańczy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Paulina napisał

    08 kwietnia, 2021 at 3:48 pm

    5 stars
    Witam upiekłam i są super, z połowy składników. Wyszły mi idealnie 4 poznańskie bułeczki. Napewno jeszcze nie raz zrobię. Pozdrawiam zrobiłam zdjęcie ale nie da się Wstawić.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 kwietnia, 2021 at 11:36 am

      Super, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 😁. Zdjęcia można zamieścić na stronie Fb 😁. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Paulina napisał

    08 kwietnia, 2021 at 10:36 am

    Aniu czy mogę upiec z połowy składników albo nawet z 1/3?jestem sama i tyłu nie zjem. Idealna ilość to 4 szt. (na dwa dni) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 kwietnia, 2021 at 11:19 am

      Tak, oczywiście możesz upiec z połowy lub mniejszej ilości. Bułeczki smakują najlepiej kiedy są świeże, więc zapas na dwa dni będzie idealny. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
      • Paulina napisał

        08 kwietnia, 2021 at 11:34 am

        Czyli dosłownie wszystko na pół? Pozdrawiam

        Odpowiedz
  3. Patusia napisał

    21 lutego, 2021 at 11:07 am

    witam .. a jeżeli troszkę się pospieszyłam i zamiast odstawić wyrobione ciasto do urosniecia ja 9d razu dalam na blat z olejem .. po czym cale ciasto się nim oblepiło i przypomnialam sobie ,ze orzeciez nie poczekałam… zagapiłam się ! Czy będzie ok jak takie ciasto tetaz dam do wyrośnięcia czy juz się nie nadaje do niczego… ? ;///

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2021 at 8:06 pm

      Tak, będzie ok😁Takie ciasto można zebrać i odstawić do wyrośnięcia i później podzielić 😁

      Odpowiedz
  4. Grażyna napisał

    07 listopada, 2020 at 7:46 pm

    5 stars
    Bułeczki przepyszne !!! Ten przepis zajmuje od teraz pierwsze miejsce w moim zeszycie z przepisami na pieczywo.
    Pozdrawiam
    Grażyna

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2020 at 9:17 pm

      Bardzo dziękuję i cieszę się, bułeczki Wam smakują😁 Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  5. Lidia napisał

    16 października, 2020 at 1:18 pm

    Właśnie ciasto wyrobione rośnie. Tylko mam pytanie czy bułeczki trzeba czymś posmarować przed pieczeniem żeby były takie ładne jak na zdjęciu jest?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 października, 2020 at 2:24 pm

      Zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące bulki można pomalować wodą, skórka będzie błyszcząca. Można też wyrośnięte bułki pomalować jajkiem, albo posypać mąką, do wyboru😁 Smacznego!

      Odpowiedz
  6. Julia napisał

    03 września, 2020 at 8:47 pm

    Bułeczki są przepyszne i bardzo fajne i na następny dzień są rewelacyjne, choć rzadko coś zostaje 😀.
    Mam tylko jeden problem: bułeczki robiłam dopiero dwa razy i za każdym razem nie chciały mi ładnie podrosnąć. Z czego to może wynikać?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 września, 2020 at 11:05 pm

      Drożdże lubią ciepło, więc ciasto należy odstawić na czas wyrastania w dość ciepłe miejsce. Najlepiej, kiedy jest to temperatura w okolicach 26-30st C. Woda lub mleko, w którym rozrabiamy drożdże również powinno mieć podobna temperaturę. W niższych temperaturach ciasta drożdżowe rosną dość wolno, natomiast zbyt ciepła woda/mleko może bardzo osłabić je lub zabić, a co za tym idzie ciasto będzie bardzo słabo wyrastało, lub w ogóle nie urośnie.
      Inną przyczyną mogą być stare drożdże, czyli nieaktywne.
      My również bardzo lubi te bułeczki i jest z nimi ten sam problem, na następny dzień niewiele zostaje😋. Pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  7. Anna napisał

    24 czerwca, 2020 at 9:55 am

    Piekę te bułeczki już chyba z 10 razy. Idealny przepis. Teraz trochę kombinuje mieszać mąki akurat dałam 400g typ 650 i 100g pszennej pełnoziarnistej. Ciekawe co wyjdzie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 czerwca, 2020 at 10:00 am

      Wspaniale, jestem przekonana, że wyjdą świetne, a następnym razem proszę spróbować dodać jakieś ziarenka do ciasta, bułki wyjdą bardzo ciekawe! Pozdrawiam i życzę miłego dnia 🙂

      Odpowiedz
  8. Kasia napisał

    13 kwietnia, 2020 at 2:34 pm

    Nie wiem czy to zrobiło różnice ale robiłam bułeczki z maki 650 i musiałam pięć 17min góra dół +10 min temoobieg, może od razu powinnam termoobieg?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2020 at 8:31 pm

      Zamiana mąki wielkiej różnicy nie zrobi oczywiście, jeśli zamieniamy białą mąkę na inną białą. Będzie znaczna różnica w puszystości ciasta w przypadku zamiany białej mąki na pełnoziarnistą. Jeśli chodzi o pieczenie, to z tym jest zawsze mały problem, szczególnie kiedy pieczemy coś po raz pierwszy w naszym piekarniku. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc trzeba obserwować wypiek i troszkę dostosować to naszego piekarnika. Z termoobiegiem bułki pieką się szybciej, a ich skórka jest bardziej przypieczona, przynajmniej w moim piekarniku 🙂 Mam nadzieję, że smakowały 🙂

      Odpowiedz
  9. Ola napisał

    26 marca, 2020 at 4:53 pm

    5 stars
    Przepyszne bułeczki, w poszukiwaniu najlepszych wypieków , te zajęły pierwsze miejsce, przygotowałam je zgodnie z przepisem, chociaż ciasto było lejące, to nie dodawałam mąki ani grama, uformowałam je dzięki użyciu oleju , pyszny dodatek do śniadania z domowymi konfiturami lub miodem, idealne.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2020 at 9:49 pm

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że bułki przypadły do gustu 🙂 Proszę częstować się również innymi przepisami, pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  10. Sylwia napisał

    05 stycznia, 2020 at 3:04 pm

    Ostatnio upiekłam bułeczki z Pani przepisu. Wyszły cudowne! Teraz chciałabym upiec je jutro rano, żeby były świeżutkie na śniadanie. Czy mogę ciasto przygotować już dzisiaj? Jak powinnam się z nim obchodzić, żeby było dobre do pieczenia na drugi dzień?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 stycznia, 2020 at 4:27 pm

      Wspaniale! Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 Jeśli chce Pani upiec je rano, to oczywiście można przygotować ciasto wieczorem. Zaczynamy od wyrobienia ciasta z której formujemy kulę i umieszczamy w misce wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem koniecznie trzeba przykryć szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie obsychało! Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć, podzielić na bułeczki, pozostawić do wyrośnięcia i upiec.
      Jest też drugi sposób, po wyrobieniu ciasta, ciasto dzielimy na bułeczki, układamy je na blaszce do pieczenia, szczelinie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Rano wyjmujemy bułeczki z lodówki i czekamy chwilę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie wstawiamy do piekarnika. Bułeczki po nocy spędzonej w lodówce rosną, więc potrzebują tylko troszkę czasu w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma miejsca w lodówce na blaszkę z bułkami, to można wykorzystać zimny garaż lub balkon. Oczywiście, jeśli temperatura jest taka, jak w lodówce. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  11. Basia napisał

    22 listopada, 2019 at 8:07 pm

    Dziękuję , bardzo chętnie skorzystam z przepisu ale mam pytania : czy wystarczy jak ciasto będzie rosło 1- godzinkę przed ich uformowaniem i czy te 16 szt. bułeczek pieczesz na jednej blaszce od razu ?
    Ślicznie Ci wyszły, takie mini jak do koszyczka na Wielkanoc . Serdecznie pozdrawiam .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2019 at 11:15 am

      Bardzo dziękuję 🙂
      Godzina wyrastania spokojnie wystarczy, jeśli jest ciepło to nawet krócej. Jeśli chodzi o pieczenie, to ja wszystkie bułeczki piekę na jedne blaszce, ale mam piekarnik, który ma wymiar 90 cm, więc u nie wchodzą wszystkie na raz. Jeśli masz klasyczny piekarnik 60 cm, to pewnie trzeba będzie je umieścić na dwóch blaszkach, które można oczywiście piec razem (z termoobiegiem). Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  12. Kasia napisał

    21 lutego, 2016 at 1:50 pm

    5 stars
    Bułeczki są pyszne i piekę je co parę dni.
    Ale mam pytanie o mąkę: jaki typ mąki jest najlepszy, aby wyszły lekkie i pulchne- takie jak na zdjęciu ?
    Za pierwszym razem wyszły mi jak ze zdjęcia, a od kilku dni wychodzą ciężkie i zbite.
    Czy możliwe, że zależy to od rodzaju-typu właśnie mąki pszennej? Robiłam już z 450 i 650 ( te były najbardziej zbite i ciemne po upieczeniu).
    Ciasto po wyrobieniu też jest mniej klejące niż za pierwszym razem ( mleka i masła cały czas daję tyle samo).

    A czy mogłabym prosić - poza typem mąki jakiej używasz, ile mniej więcej wagowo tej mąki dajesz do ciasta.
    Wczoraj zważyłam i wyszło mi, że jest jej 700 dkg- może za dużo?
    Z góry dziękuje za odpowiedź- rodzinka jest już od nich uzależniona;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2016 at 2:47 pm

      Puszyste i lekkie bułeczki wyjdą z mąki pszennej od typu 450 do 550. Używając mąki o wyższych wartościach np.650, 720... bułki będą cięższe i bardziej gliniaste, ale również smaczne i zdrowe 😉
      Co do wagi mąki to należy przyjąć, że szklanka mąki pszennej (450-550) waży około 135 g, więc do podanego przepisu potrzebować będziemy 500 g. Piszesz, że wyszło Ci 700 g to zdecydowanie za dużo, odmierzając mąkę w szklance nie należy jej ubijać, po prostu wsypujemy luźno bez upychanie jej. Różnica w wadze może wynikać właśnie z tego powodu, że być może odrobinę "upchnęłaś" mąkę w szklance 😉
      W razie pytań jestem do dyspozycji, cieszę się bardzo, że bułki przypadły Wam tak mocno do gustu, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
      Do wpisu dodałam przeliczenia 🙂

      Odpowiedz
  13. Agata napisał

    07 stycznia, 2016 at 7:54 am

    dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  14. Agata napisał

    06 stycznia, 2016 at 4:01 pm

    5 stars
    Pyszne bułeczki. Niestety mam jeden problem- nie umiem uformować takich bułeczek gładkich. Ciasto nie chciało się skleić w całość było popękane i takie też po upieczeniu wyszły. Jak trzeba je kształtować?? Czy to przez olej, którym posmarowałam blat? W smaku są przepyszne mój synek nie mógł się doczekać kiedy wystygna☺
    Proszę o podpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2016 at 6:44 pm

      Agato, z tego co piszesz wygląda na to, że ciasto które rosło (przed podziałem) nie było przykryte folią spożywczą (może niedokładnie) i powierzchnia ciasta wyschła tworząc skorupę, jeśli tak było to trudno uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię bułek. Naoliwienie blatu (i rąk) pomaga w wygodnym formowaniu bułeczek, ciasto nie klei się, więc to jest jak najbardziej wskazane. Jak należy je formować? Kiedy masz już odmierzone porcje na każdą bułkę należy wziąć kawałek ciasta rozłożyć na środku dłoni, zebrać brzegi placuszka do środka placuszka jednocześnie zacząć toczyć kuleczkę - podobnie formuje się knedle. Można również uformować z ciasta długi rulon, który należy pokroić na równe kawałki i w takiej formie odłożyć do wyrastania. Bułki które rosną przed pieczenie również można przykryć folią, aby nie obsychały przed pieczeniem.
      Mimo "kosmetycznych" problemów ciszę się, że Wam smakowały 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  15. JUSTYNA napisał

    22 października, 2013 at 11:29 am

    Aniu te bułeczki są tak śliczne,że aż szkoda jeść;)...pięknie Ci wyszły!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2013 at 11:53 am

      Może dlatego zniknęły tak błyskawicznie 😉

      Odpowiedz
  16. tu-tusia napisał

    22 października, 2013 at 9:34 am

    Piękne te bułeczki!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2013 at 9:38 am

      Dziękuje:) Na śniadanko z masełkiem i dżemem, pycha!;)

      Odpowiedz
  17. gin napisał

    21 października, 2013 at 1:29 am

    Ależ śliczne Ci wyszły! Uwielbiam domowe pieczywo - ten zapach rozchodzący się z piekarnika, mmm...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 października, 2013 at 10:33 pm

      Dziękuję 🙂 O tak! zapach jest cudowny 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}