Składniki na zaczyn wymieszać w misce, wystarczy połączyć składniki mieszając łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego ranka dodać do zaczynu, składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody wymieszanej z jogurtem i drożdżami, następnie dodać mąki, sól i siemię lniane. Ciasto wymieszać do połączenia składników, ja robię to dużą drewnianą łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, ale jeśli musicie wyjść z domu na dłużej, może spokojnie zostawić ciasto nawet na 9 godzin.
Przygotować formę na chleb ( ja użyłam 23 x 14 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami. Ciasto przed przełożeniem do formy, wymieszać, przelać, wyrównać, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C.
Wyrośnięty chleb posypać mąką lub spryskać olejem, na dno piekarnia wsypać szklankę kostek lodu, aby wytworzyła się para, wstawić chleb. Chleb pieczemy 50 minut, bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.