• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb na jogurcie

Chleb na jogurcie

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 14 paź, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem siemienia lnianego. Chleb jest oczywiście pyszny jak każde domowe pieczywo! Środek jest miękki i delikatnie wilgotny o lekko kwaśnym smaku. Skórka jest delikatna i miękka z pysznymi ziarenkami siemienia lnianego. Chleb najlepiej smakuje z dodatkami wytrawnymi takimi jak, sery, pasztety, pasty, a mięsożercy chwalą sobie jego smak z plasterkiem domowej szynki.

Siemię lniane to źródło drogocennych składników dla naszego organizmu. Pewnie wiecie, że siemię jest magazynem kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin, składników mineralnych, związków śluzowych, które mają dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. To małe ziarenko powinno znaleźć się w każdej kuchni, można używać go do pieczywa, ciastek, musli i różnego rodzaju napojów. Siemię  jest bardzo tanie, bo kilogram tego "złota" można kupić za 6 zł w sklepie, a jeszcze taniej na targu. Koniecznie zadbajcie, aby siemię zawsze było w Waszej kuchni!

chleb na jogurcie
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb na jogurcie

Prosty i bardzo smaczny chleb na jogurcie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 150 g wody o temperaturze pokojowej
  • 100 g zakwasu żytniego (aktywny)
  • 100 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
  • 150 g mąki żytniej (typ 1850)
  • 50 g mąki pszennej (dowolny typ)

Składniki na ciasto właściwe

  • 190 g wody
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 12 g soli
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225 g mąki żytniej białej
  • 50 g siemienia lnianego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w misce, wystarczy połączyć składniki mieszając łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Następnego ranka dodać do zaczynu, składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody wymieszanej z jogurtem i drożdżami, następnie dodać mąki, sól i siemię lniane. Ciasto wymieszać do połączenia składników, ja robię to dużą drewnianą łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, ale jeśli musicie wyjść z domu na dłużej, może spokojnie zostawić ciasto nawet na 9 godzin.
  • Przygotować formę na chleb ( ja użyłam 23 x 14 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami. Ciasto przed przełożeniem do formy, wymieszać, przelać, wyrównać, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięty chleb posypać mąką lub spryskać olejem, na dno piekarnia wsypać szklankę kostek lodu, aby wytworzyła się para, wstawić chleb. Chleb pieczemy 50 minut, bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
chleb na jogurcie
« Tarta z grzybami
Zupa dyniowa II »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Małgorzata napisał

    03 sierpnia, 2015 at 7:47 pm

    Przepiękne te chleby. Będę próbować po kolei, bo od dawna piekę sama w domu. Do tej pory piekłam tylko z mieszanki mąk żytniej i pszennej, obydwie pełnoziarniste, no i na zakwasie żytnim. Teraz spróbuję tego z jogurtem.
    Mam tylko pytanie. Co to za blaszka do pieczenia, z której wychodzą takie fajne bardziej płaskie niż wysokie chlebki?
    Sama bym w taka się zaopatrzyła, bo chyba taki chleb szybciej i fajniej się piecze.
    Będę wdzięczna za podpowiedź:).
    Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.
    Małgorzata

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2015 at 8:54 pm

      Foremkę kupiłam w Ikea, tam znalazłam kilka ciekawych propozycji 🙂 Dziękuję i zapraszam do wypróbowania mojego pieczywa, pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}