4łyżkicukru trzcinowegoilość zależy jakich jabłek użyjecie
Dodatkowo
3białka
4łyżkitartej bułki
80gdrobnego cukru
Instrukcje
Orzechy zmiksować na drobny piasek, najlepiej zrobić to w malakserze lub młynku do kawy. Do zmielonych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier, wszystko wymieszać.
Zimne masło posiekać na małe kawałki, dodać je wraz z żółtkami do suchych składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażalniku przez około 20 minut.
Jabłka obrać ze skórki, na tarce do siekania kapusty zetrzeć jabłka na plasterki. Do dużego garnka włożyć jabłka, rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier, jabłka dusić bez przykrycia do momentu odparowania soku, pamiętając o mieszaniu ich, po około 15 minutach doprawić cynamonem, dodać rozmieszaną mąkę z odrobiną wody. Jabłka wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Blaszkę 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wysypać ciastem dno blaszki, ugnieść je, ciasto powinno odrobinkę zachodzić na boki.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, ciasto podpiec przez 12 minut, a następnie wyjąć z piekarnika.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie porcjami dosypywać cukier ciągle ubijając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch ciasta posypać startym na tarce ciastem.
Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, świetnie smakuje z gałką lodów cynamonowych.
Smacznego!
Notatki
Jabłek jest dość dużo, ale na tę wielkość blachy jest ok! Jeśli macie sporo mniejszą blaszkę zmniejszcie ilość jabłek. Tartą bułkę stosujemy do wysypania blaszki jeśli nie mamy papieru do pieczenia. Najpierw blaszkę trzeba posmarować tłuszczem, a następnie obsypać bułka tartą.