• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka orzechowa

Szarlotka orzechowa

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 17 paź, 2013 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Przyszła jesień, a to najwyższa pora na szarlotkę, soczyste jabłka, orzechy i rozgrzewające przyprawy, to smaki jesieni. Pewnie mieliście już okazję jeść ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, ale czy jedliście z orzechami laskowymi? Jeśli nie, to zapraszam na dzisiejsze ciacho, którego spód przygotowany jest z dodatkiem mielonych orzechów laskowych i aromatycznych piernikowych przypraw.

Ciasto jest bardzo, ale to bardzo kruche z pysznym nadzieniem z duszonych jabłek oraz pianką z białek, a wszystko przykryte deszczykiem tartego ciasta. Przygotowując kruche ciasto, pamiętajcie o pewnej zasadzie, białek dodajemy niewiele lub wcale, gdyż białka powodują, że ciasto twardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką z miękką bezą, można ją pominąć, a białka zamrozić i wykorzystać do tortu bezowego. Życzę smacznego, a jest czym się zajadać, szarlotka orzechowa jest wspaniała!

Print Pin
5 z 1 głosu

Szarlotka orzechowa

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 20
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 42 minutes
Całkowity czas 1 hour 12 minutes
Kalorie 271kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g orzechów laskowych
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 230 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 1,5 kg obranych jabłek
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny i otarta skórka z niej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (ilość zależy jakich jabłek użyjecie)

Dodatkowo

  • 3 białka
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 80 g drobnego cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Orzechy zmiksować na drobny piasek, najlepiej zrobić to w malakserze lub młynku do kawy. Do zmielonych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier, wszystko wymieszać.
  • Zimne masło posiekać na małe kawałki, dodać je wraz z żółtkami do suchych składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażalniku przez około 20 minut.
  • Jabłka obrać ze skórki, na tarce do siekania kapusty zetrzeć jabłka na plasterki. Do dużego garnka włożyć jabłka, rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier, jabłka dusić bez przykrycia do momentu odparowania soku, pamiętając o mieszaniu ich, po około 15 minutach doprawić cynamonem, dodać rozmieszaną mąkę z odrobiną wody. Jabłka wystudzić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Blaszkę 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wysypać ciastem dno blaszki, ugnieść je, ciasto powinno odrobinkę zachodzić na boki.
  • Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, ciasto podpiec przez 12 minut, a następnie wyjąć z piekarnika.
  • Białka ubić na sztywną pianę, a następnie porcjami dosypywać cukier ciągle ubijając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch ciasta posypać startym na tarce ciastem.
  • Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, świetnie smakuje z gałką lodów cynamonowych.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jabłek jest dość dużo, ale na tę wielkość blachy jest ok! Jeśli macie sporo mniejszą blaszkę zmniejszcie ilość jabłek. Tartą bułkę stosujemy do wysypania blaszki jeśli nie mamy papieru do pieczenia. Najpierw blaszkę trzeba posmarować tłuszczem, a następnie obsypać bułka tartą.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Szarlotka orzechowa
Wielkość porcji
 
56 g
Ilość w porcji
Kalorie
271
% Daily Value*
Tłuszcze
 
16
g
25
%
Tłuszcze nasycone
 
7
g
35
%
Cholesterol
 
49
mg
16
%
Sód
 
94
mg
4
%
Potas
 
173
mg
5
%
Węglowodany
 
30
g
10
%
Błonnik
 
3
g
12
%
Cukier
 
16
g
18
%
Białko
 
4
g
8
%
Witamina A
 
364
IU
7
%
Witamina C
 
4
mg
5
%
Wapń
 
24
mg
2
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
szarlotka orzechowa
szarlotka orzechowa
« Zupa dyniowa II
Mleczko kokosowe domowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kuchara napisał

    25 stycznia, 2020 at 11:54 am

    Witam! A co z bułką tartą?Dodać do białek?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 stycznia, 2020 at 6:14 pm

      Przepraszam Pani Elu, że dziś odpowiadam, ale pytanie wpadło do spamu:( Tarta bułka jest opcjonalna i należy użyć jej do wysypania blaszki, jeśli nie mamy papieru do pieczenia. Jeśli dodała ją Pani do białek to też nic się nie stało, wyszła beza z fakturą 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    18 listopada, 2013 at 10:27 am

    Szarlotkę zrobiłam w sobotę(troszkę za słodka pianka wyszła ,bo moja córcia robiła za pomocnika i sypnęło jej się troszkę więcej),ale i tak ciacho pyszne,bo już wczoraj śladu nie byłoooo 😉
    p.s. Aniu,dzięki za te Twoje przepisy, są tak dokładnie sprecyzowane,szczegółowo opisane i bardzo lubię z nich korzystać,że każde ciasto wychodzi super...chodź ja zawsze miałam problem z tą dziedziną :),a teraz SUKCES!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 listopada, 2013 at 12:00 pm

      Justynko, bardzo dziękuję Ci za miłe słowa:) Gotowanie to moja pasja i robię to z największa przyjemnością, cieszę się również sukcesami innych ! Oby tak dalej!!! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    17 października, 2013 at 7:42 pm

    Mmm, wygląda smakowicie 🙂
    Mi się pianka podoba 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 7:44 pm

      To może... duża blacha ciacha na weekend? 😉

      Odpowiedz
  4. Ervisha napisał

    17 października, 2013 at 9:53 am

    Orzechy i jabłka to jedno z najlepszych połączeń 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 4:55 pm

      To prawda 😉

      Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    17 października, 2013 at 9:41 am

    ;)...kolejny raz moje "klimaty kulinarne"-uwielbiam!!!...i z pewnością zrobię ,a o białkach nic nie wiedziała;)dzięki za podpowiedź!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 9:49 am

      Szarlotka jest obłędna!!! Koniecznie upiecz:)

      Odpowiedz
  6. Agnieszka napisał

    17 października, 2013 at 8:24 am

    kusisz, ale jak słodko! 🙂

    Czy mogłabyś podać chociaż przybliżoną ilość kalorii dla tego cudeńka? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 8:38 am

      Słodko 😉 kalorii nigdy nie liczyłam... Ale zjadłem połowę ciasta...:) co tam kalorie, he, he 🙂

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 9:46 pm

      Aga, specjalni dla Ciebie policzyłam, wyliczyłam... kalorie do szarlotki, są umieszczone pod przepisem, smacznego 🙂

      Odpowiedz
  7. Inspirowane Smakiem napisał

    17 października, 2013 at 5:57 am

    Pyszne, uwielbiam właśnie takie szarlotki - z kruchym, orzechami i pianką. 🙂 Zdecydowanie do zapamiętania!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 7:04 am

      Dziękuję i polecam, pyszności:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}