Pomarańcze dokładnie wyszorować, każdą przekroić na pół, małym nożykiem delikatnie wydrążyć miąższ, jeśli zostaną małe cząstki pomarańczy można przy pomocy małej łyżeczki wydobyć resztki.
Zagotować wodę, rozlać do 2 miseczek ( po 400 ml ), rozprowadzić galaretkę do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić.
Połówki wydrążonych pomarańczy wstawić do naczynia w którym będą stabilnie się trzymały. Do każdej połówki nalać galaretkę, jeśli będziecie bawić się kolorami należy rozlać galaretke do kilku mniejszych miseczek i dodać do nich odrobinę barwnika, dokładnie wymieszać.
Wypełnione pomarańcze galaretką wstawić do lodówki od całkowitego stężenia galaretki.
Kiedy galaretka jest już twarda, należy każdą połówkę pomarańczy z galaretką wyjąć na deskę do krojenia, położyć płaską częścią na desce i bardzo ostrym nożem każdą połówkę podzielić na cztery części, ułożyć na talerzu.