• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Galaretka

Galaretka

Aktualizacja: 6 Sty, 2019 · Opublikowany: 7 Paź, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Galaretka! Nic wielkiego, każdy potrafi zrobić, ale dziś podsuwam Wam pomysł na podanie jej w nietypowej formie. Jako foremki posłużą nam pomarańcze, a w zasadzie ich skórki. Zabawa jest prosta, należy połówki pomarańczy wydrążyć, wlać do nich gotową galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie każdą połówkę przekroić na trzy lub dwie łódeczki i gotowe. Tak podana galaretka będzie idealną słodką przekąską na przyjęcie dla dzieci,  podwieczorek, czy piknik. Przyznam, że im więcej kolorów galaretki tym atrakcyjniej to wygląda deser. Możecie pobawić się z barwnikami i dodawać je w różnych proporcjach tworząc barwną paletę. Jeśli macie czas i ochotę możecie stopniowo wypełniać połówki pomarańczy, czyli na dno wlać najjaśniejszy kolor galaretki, wstawić do lodówki, a kiedy stężeje wlać kolejny kolor i tak dalej do wypełnienia pomarańczy galaretką. Miąższ, który pozyskacie z pomarańczy, wykorzystajcie do przygotowania dżemu lub zróbcie sok 🙂 Dzieci szaleją za tak podaną galaretką w eko opakowaniu. Smacznego!

galaretka
Print Pin
5 z 1 głosu

Galaretka

Galaretka w eko opakowaniu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 4 pomarańcze
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • 800 lm wody
  • barwniki (naturalne - opcjonalnie)

🔪 Instrukcje

  • Pomarańcze dokładnie wyszorować, każdą przekroić na pół, małym nożykiem delikatnie wydrążyć miąższ, jeśli zostaną małe cząstki pomarańczy można przy pomocy małej łyżeczki wydobyć resztki.
  • Zagotować wodę, rozlać do 2 miseczek ( po 400 ml ), rozprowadzić galaretkę do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić.
  • Połówki wydrążonych pomarańczy wstawić do naczynia w którym będą stabilnie się trzymały. Do każdej połówki nalać galaretkę, jeśli będziecie bawić się kolorami należy rozlać galaretke do kilku mniejszych miseczek i dodać do nich odrobinę barwnika, dokładnie wymieszać.
  • Wypełnione pomarańcze galaretką wstawić do lodówki od całkowitego stężenia galaretki.
  • Kiedy galaretka jest już twarda, należy każdą połówkę pomarańczy z galaretką wyjąć na deskę do krojenia, położyć płaską częścią na desce i bardzo ostrym nożem każdą połówkę podzielić na cztery części, ułożyć na talerzu.
  • Smacznego!
galaretka
galaretka
Poprzedni wpis « Dżem z pomarańczy
Kolejny wpis Drożdżowe brioszki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    10 października, 2013 at 3:41 pm

    No pomysł na skalę" Nobla"...dla dzieciaków,smaczna i ciekawa przekąska oraz super dekoracja!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2013 at 5:56 pm

      Dzieci szaleją, he he 🙂

      Odpowiedz
  2. amgdalena napisał

    07 października, 2013 at 8:53 pm

    To jest boskie!Tak pozytywnej i uśmiechniętej galaretki jeszcze nie widziałam ani nie jadłam. Aż się jesień robi cieplejssza, weselsza. Super.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2013 at 9:02 pm

      Jest jeszcze jeden szczegół, który dostajemy w prezencie, po dobie chłodzenia w lodówce galaretka nabiera pomarańczowego aromatu:) super, polecam, proste, a jak cieszy:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie