Drukuj
ravioli ze szpinakiem i grzybami

Ravioli ze szpinakiem i grzybami

Fantastyczne pierożki ravioli z bardzo aromatycznym farszem.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Italian
Keyword grzyby, szpinak
Przygotowanie 1 hour 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 1 hour 50 minutes
Porcje 90 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto makaronowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz szpinakowy

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 180 g twarogu - mielonego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Składniki na farsz grzybowy

  • 350 g świeżych grzybów
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku zmaiżdżone
  • 8 łyżek sera typu parmezan starty na tartce o małych oczkach
  • 150 g mielonego twarogu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 8 łyżek masła
  • 1 duża garść świeżych liści szałwii
  • oliwa do smażenia
  • parmezan do posypania pierożków

Instrukcja

Przygotowanie ciasta makaronowego

  1. Do miski miksera przesiać mąkę. W mące zrobić dołek, wlać żółtka, jajka oraz oliwę, ciasto wrabiać przez około 10 minut mikserem, jeśli będziecie robić, to ręcznie powinno trwać, to trochę dłużej, około 15 minut, ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu z grzybów

  1. Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i 2 łyżki masła, dodać cebulę podsmażyć ją przez 3 minuty, następnie dodać grzyby, smażyć do momentu odparowania całego płynu. Pod koniec smażenia dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia.
  2. Kiedy grzyby przestygną dodać do nich parmezan i twaróg, intensywnie doprawić przyprawami, odstawić.

Przygotowanie farszu ze szpinaku

  1. Szpinak umyć, pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, kiedy cebula zmięknie dodać szpinak, całość dusić przez 5 minut, woda powinna odparować, pod koniec dodać czosnek, po chwili smażenia zdjąć patelnię z ognia, odstawić do przestygnięcia.
  2. Dodać twaróg, intensywnie przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  3. Ciasto podzielić na kilka kawałków, przykryć folią, aby nie wysychało.

  4. Blat na którym będziemy przygotowywać pierożki, podsypać delikatnie mąką, mały kawałek ciasta spłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek w maszynce do makaronu, jeśli takiej nie macie, rozwałkujcie ciasto wałkiem.
  5. Na rozwałkowane, podłużne płaty ciasta nakładać po łyżeczce farszu (można odrobinę więcej, to zależy od foremki jaką posiadacie do wykrawania pierożków) oczywiście z zachowaniem odstępów, następnie przykryjcie farsz drugim płatem ciasta.

  6. Ciasto należy dokładnie docisnąć palcami wokół nadzienia, aby pozbyć się powietrza, a następnie wykroić okrągłe lub kwadratowe kształty pierożków, gotowe układać na posypanym mąką blacie.
  7. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju.

  8. Na gotującą się wodę wkładać porcjami ravioli, gotować przez kilka minut na średnim ogniu, wyjąć łyżką cedzakową.
  9. Podawać polane masłem szałwiowym i posypane serem.

  10. Smacznego!

Notatki

Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeśli jednak będzie, należy dosypać odrobinę mąki natomiast, jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie chciało się zlepić, należy dodać 1 małe jajo.
Gotowe ciasto może "odpoczywać" przez kilka godzin, zawinięte w folię, a nawet przez całą noc, ale nie dłużej gdyż zacznie się utleniać i pojawią się na nim brzydkie czarne plamy!
Przygotowanie masła szałwiowego
Na patelni rozgrzać masło,sklarować je, klarowanie masła polega na podgrzaniu go i zdjęciu całej pianki, która utworzy się na powierzchni rozgrzanego masła, dodać listki szałwii, smażyć z dwóch stron, listki powinny być chrupiące.
Ugotowane, przestudzone ravioli można przechowywać w lodówce przez 2 dni, szczelnie przykryte, aby nie obsychały, odgrzewamy na parze lub na patelni:)