• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Ravioli ze szpinakiem i grzybami

Ravioli ze szpinakiem i grzybami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 28 wrz, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Choć tytuł mógłby wskazywać na to, że dzisiejsze ravioli będą ze szpinakiem wymieszanym z grzybami to, są to jednak dwie odsłony tego włoskiego przysmaku. Pierwsza propozycja z grzybami, a druga ze szpinakiem. Ciasto do ravioli przygotowałam z klasycznego ciasta na makaron jajeczny. Jest to proste i bardzo smaczne jędrne ciasto o pięknym intensywnym żółtym kolorze. Farsz grzybowy zrobiłam z podgrzybków z dodatkiem twarogu i parmezanu. Zamiast podgrzybków można użyć prawdziwków lub w ostateczności pieczarek. Natomiast farsz ze szpinaku przyprawiłam klasycznie z dodatkiem twarogu i gałki muszkatołowej. Pierożki ravioli mają różne kształty. Można przygotować je uformowane w półksiężyce, kwadraty lub okrągłe tak jak dziś u mnie. Najważniejsze, aby były małe, wtedy smakują najlepiej. Ravioli można podawać z różnego rodzaju sosami. Wspaniale smakują z sosem pomidorowym lub serowym. Choć mi najbardziej smakują z masłem szałwiowym, które świetnie podkreśla smak pierożków.

ravioli ze szpinakiem i grzybami
Ravioli ze szpinakiem i grzybami

Nadmiar ravioli po ugotowaniu i wystudzeniu można zamrozić. Pierożki trzeba umieścić na tacce jednorazowej lub talerzyku i szczelnie owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane ravioli można umieścić w zamrażalniku i przechować je przez kilka tygodni. To super sprawa taka porcja na czarną godzinę, to może uratować nas w chwili wielkiego nagłego i głodu!

ravioli ze szpinakiem i grzybami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ravioli ze szpinakiem i grzybami

Fantastyczne pierożki ravioli z bardzo aromatycznym farszem.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 90
Przygotowanie 1 hour 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto makaronowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz szpinakowy

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 180 g twarogu - mielonego
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Składniki na farsz grzybowy

  • 350 g świeżych grzybów
  • 1 duża cebula (posiekana w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (zmaiżdżone)
  • 8 łyżek sera typu parmezan (starty na tartce o małych oczkach)
  • 150 g mielonego twarogu
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • 8 łyżek masła
  • 1 duża garść świeżych liści szałwii
  • oliwa do smażenia
  • parmezan do posypania pierożków
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta makaronowego

  • Do miski miksera przesiać mąkę. W mące zrobić dołek, wlać żółtka, jajka oraz oliwę, ciasto wrabiać przez około 10 minut mikserem, jeśli będziecie robić, to ręcznie powinno trwać, to trochę dłużej, około 15 minut, ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu z grzybów

  • Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i 2 łyżki masła, dodać cebulę podsmażyć ją przez 3 minuty, następnie dodać grzyby, smażyć do momentu odparowania całego płynu. Pod koniec smażenia dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia.
  • Kiedy grzyby przestygną dodać do nich parmezan i twaróg, intensywnie doprawić przyprawami, odstawić.

Przygotowanie farszu ze szpinaku

  • Szpinak umyć, pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, kiedy cebula zmięknie dodać szpinak, całość dusić przez 5 minut, woda powinna odparować, pod koniec dodać czosnek, po chwili smażenia zdjąć patelnię z ognia, odstawić do przestygnięcia.
  • Dodać twaróg, intensywnie przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Ciasto podzielić na kilka kawałków, przykryć folią, aby nie wysychało.
  • Blat na którym będziemy przygotowywać pierożki, podsypać delikatnie mąką, mały kawałek ciasta spłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek w maszynce do makaronu, jeśli takiej nie macie, rozwałkujcie ciasto wałkiem.
  • Na rozwałkowane, podłużne płaty ciasta nakładać po łyżeczce farszu (można odrobinę więcej, to zależy od foremki jaką posiadacie do wykrawania pierożków) oczywiście z zachowaniem odstępów, następnie przykryjcie farsz drugim płatem ciasta.
  • Ciasto należy dokładnie docisnąć palcami wokół nadzienia, aby pozbyć się powietrza, a następnie wykroić okrągłe lub kwadratowe kształty pierożków, gotowe układać na posypanym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju.
  • Na gotującą się wodę wkładać porcjami ravioli, gotować przez kilka minut na średnim ogniu, wyjąć łyżką cedzakową.
  • Podawać polane masłem szałwiowym i posypane serem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeśli jednak będzie, należy dosypać odrobinę mąki natomiast, jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie chciało się zlepić, należy dodać 1 małe jajo.
Gotowe ciasto może "odpoczywać" przez kilka godzin, zawinięte w folię, a nawet przez całą noc, ale nie dłużej gdyż zacznie się utleniać i pojawią się na nim brzydkie czarne plamy!
Przygotowanie masła szałwiowego
Na patelni rozgrzać masło,sklarować je, klarowanie masła polega na podgrzaniu go i zdjęciu całej pianki, która utworzy się na powierzchni rozgrzanego masła, dodać listki szałwii, smażyć z dwóch stron, listki powinny być chrupiące.
Ugotowane, przestudzone ravioli można przechowywać w lodówce przez 2 dni, szczelnie przykryte, aby nie obsychały, odgrzewamy na parze lub na patelni:)
ravioli ze szpinakiem i grzybami na talerzu z parmezanem i szłwią
ravioli ze szpinakiem i grzybami cała rzędy ravioli jeszcze surowe
« Flan z gruszkami
Lasagne z grzybami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}