Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i jajko umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć chłodzone ciasto, rozwałkować na grubość nie więcej niż 5 mm, wyłożyć nim formę tak, aby zachodziło na brzegi. Całą powierzchnię nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika, podpiec spód przez około 15 minut na złoty kolor. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zestawić z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną gęstą masę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
Garnuszek z mlekiem wstawić do większego garnka z gotującą się wodą, a następnie dodać ubite żółtka do mleka ciągle miksując, kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i miksować jeszcze przez chwilkę.
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne, grzbiety gruszek można ponacinać delikatnie nożem.
Na podpieczony spód wylać krem, gruszki ułożyć w kremie grzbietami do góry. Wstawić do piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 st C.
Na patelnię wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru, a kiedy nabierze herbacianego koloru i zrobi się płynny, dodać herbatę, gotować przez kilka minut, aby cukier dokładnie się rozpuścił, po kilku minutach sos powinien znacznie zgęstnieć, zestawić z ognia, dodać alkohol i miód, wymieszać.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika jeszcze gorące polać sosem karmelowym.