• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Flan z gruszkami

Flan z gruszkami

Aktualizacja: 21 Lip, 2020 · Opublikowany: 26 Wrz, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie nadmiar. Nadmiar ciasta można włożyć do woreczka foliowego i zamrozić, będzie to baza do przygotowania na przykład  tartaletek. Wracając do dzisiejszego przepisu, krem przygotowany jest na bazie mleka i żółtek, jest on bardzo delikatny i kremowy. Można porównać go do cremu brulee z nutą wanilii, w którym zatopione są soczyste gruszki. Całość zaraz po upieczeniu polewamy sosem karmelowo-koniakowym, to dodaje wyjątkowego smaku. Moja propozycja flanu z gruszkami została wzbogacona o kilka fig, ale nie jest to konieczne spokojnie możecie je pominąć.

flan z gruszkami
Flan z gruszkami
Print Pin
5 from 2 votes

Flan z gruszkami

Super tarta z pysznym nadzieniem!
Autor Anna
Kuchnia French
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 średnie jajko

Składniki na krem

  • 250 ml mleka
  • 75 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Składniki na sos koniakowo - karmelowy

  • 25 g białego cukru
  • 30 ml mocnej herbaty
  • 50 ml koniaku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 średnie gruszki

🔪 Instrukcje

  • Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier i jajko umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyjąć chłodzone ciasto, rozwałkować na grubość nie więcej niż 5 mm, wyłożyć nim formę tak, aby zachodziło na brzegi. Całą powierzchnię nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika, podpiec spód przez około 15 minut na złoty kolor. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.
  • Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zestawić z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną gęstą masę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Garnuszek z mlekiem wstawić do większego garnka z gotującą się wodą, a następnie dodać ubite żółtka do mleka ciągle miksując, kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i miksować jeszcze przez chwilkę.
  • Gruszki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne, grzbiety gruszek można ponacinać delikatnie nożem.
  • Na podpieczony spód wylać krem, gruszki ułożyć w kremie grzbietami do góry. Wstawić do piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 st C.
  • Na patelnię wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru, a kiedy nabierze herbacianego koloru i zrobi się płynny, dodać herbatę, gotować przez kilka minut, aby cukier dokładnie się rozpuścił, po kilku minutach sos powinien znacznie zgęstnieć, zestawić z ognia, dodać alkohol i miód, wymieszać.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika jeszcze gorące polać sosem karmelowym.
  • Smacznego!
flan z gruszkami
Flan z gruszkami
  • flan z gruszkami
Flan z gruszkami
Poprzedni wpis « Brownie z malinami
Kolejny wpis Ravioli ze szpinakiem i grzybami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    26 września, 2013 at 3:50 pm

    Wygląda cudownie. Pełna perfekcja 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 11:40 pm

      Kasiu, koniecznie wypróbuj jest pyszny! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    26 września, 2013 at 12:43 pm

    Ilość naturalnego światła na Twoich fotografiach oraz ilość fig użytych w przepisach pozwala sądzić, iż mieszkasz w kraju, w którym primo: jest słonecznie, po drugie primo: figowca masz w ogródku 😉
    Właśnie "żółtka ucieram z cukrem pudrem na jasną gęstą masę".. Niech się domownicy cieszą, a co!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 1:07 pm

      Zdjęcia robiłam wczoraj około południa i słońca było sporo:) no, ale dziś z pewenością żadnego nie zrobię... zrobiło się czarno za oknem i leje!!! Mieszkam w Polsce kraju kapryśnym, jeśli chodzi o pogodę:) Więc niestety figowca w ogródku nie mam, a tak mi się marzy i drzewo pomarańczowe i cytrynowe, eh! Wczoraj zebrałam pomidory z krzaków ( to mam w ogródku ) i dziś maltretuję je, będzie ketchup domowy:)
      Domownicy z pewnością będą zachwyceni z wypieku! Życzę smacznego! ( mówię, to przełykając kęs flanu z gruszką 🙂 )......który popijam paracetamolem, dopadła mnie jakaś zaraza:(
      Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        26 września, 2013 at 1:49 pm

        To szybkiego powrotu do zdrowia życzę!
        A z ewentualnego nadmiaru pomidorów polecam ketchup podpatrzony u niejakiej Sary Britton(wkleiłbym link, ale łatwo ją znaleźć i bez tego)-niby blondynka, a pisze z sensem 😉
        Piecze te tomaty najpierw w piekarniku, u mnie wyszły słodkie, lekko jakby podwędzane, ketchup pachnie super!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 września, 2013 at 11:39 pm

          Dziękuję i przetestuję ten przepis:)))

          Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    26 września, 2013 at 10:01 am

    deserowe arcydzieło!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 10:16 am

      Pyszności, krem rozpływa się w ustach, mniam...polecam i pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  4. Kuchnia u Krysi napisał

    26 września, 2013 at 8:01 am

    Ładnie i smacznie wygląda. Kusząco....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2013 at 10:13 am

      Dziękuję:) Polecam, szczególnie na dzisiejszy dzień, po pierwszym kęsie od razu robi się lepiej:)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia