oliwa z oliwek lub oliwa truflowa - najlepszej jakościlub oliwatruflowa - najlepszej jakości
twardy ser typu parmezan, pecorino ub grana padano
Instrukcje
Grzyby dokładnie oczyścić, nie myć!
Pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, jeśli się uda, to najlepiej kapelusz razem z trzonkiem, ja zrobiłam, to dużym ostrym nożem można spróbować obieraczką do warzyw.
Plastry grzyba ułożyć na talerzu, dokładnie skropić sokiem z cytryny, talerz przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, ale można pozostawić nawet do kilku godzin.
Przed podaniem posypać wiórkami z sera (do przygotowania wiórków, użyłam obieraczki do warzyw).
Przyprawić świeżo mielonym pieprzem na koniec obficie polać oliwą. Proponuję podać z grzankami czosnkowymi lub innym świeżym pieczywem.
Smacznego!
Notatki
Prawdziwki powinny być dobrze skropione sokiem z cytryny!