• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Carpaccio z prawdziwka

Carpaccio z prawdziwka

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 23 wrz, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sezon grzybowy jest już w pełni, warto więc skorzystać z darów lasu i przygotować nietypową przystawkę przygotowaną z surowego grzybka. Musi to być najprawdziwszy prawdziwek, świeży i jędrny! Najlepszy będzie niezbyt duży, chodzi o to, aby jego nóżka była w środku pełna! Carpaccio jest niesamowicie dobre, bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. O tym pysznym daniu usłyszałam w audycji radiowej Piotra Adamczewskiego i od razu postanowiłam wypróbować przepis.

carpaccio z prawdziwka na talerzu
Carpaccio z prawdziwka

Wybraliśmy się do lasu w poszukiwaniu prawdziwków i szczęście nam dopisało, znaleźliśmy kilka pięknych okazów. Mogłam przygotować carpaccio z prawdziwka i przekonać się o jego smaku. Przygotowując carpaccio po raz pierwszy, użyłam klasycznej oliwy z oliwek oczywiście z pierwszego tłoczenia. Natomiast za drugim razem dodałam oliwę z dodatkiem trufli i muszę powiedzieć, że ta druga wersja smakowała nam o wiele bardziej. Poza prawdziwkami i dobrą oliwą będziemy potrzebować jeszcze odrobiny wspaniałego sera typu parmezan lub pecorino. Ser podkreśla smak i aromat grzybów. Spróbujcie i oceńcie sami, jak smakuje ta niecodzienna wykwintna przystawka.

carpaccio z prawdziwka
Print Pin
5 z 2 głosów

Carpaccio z prawdziwka

Grzyby na surowo? O tak, to jest pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średni świeży prawdziwek (jeden na osobę)
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek lub oliwa truflowa - najlepszej jakości (lub oliwatruflowa - najlepszej jakości)
  • twardy ser typu parmezan, pecorino ub grana padano
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Grzyby dokładnie oczyścić, nie myć!
  • Pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, jeśli się uda, to najlepiej kapelusz razem z trzonkiem, ja zrobiłam, to dużym ostrym nożem można spróbować obieraczką do warzyw.
  • Plastry grzyba ułożyć na talerzu, dokładnie skropić sokiem z cytryny, talerz przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, ale można pozostawić nawet do kilku godzin.
  • Przed podaniem posypać wiórkami z sera (do przygotowania wiórków, użyłam obieraczki do warzyw).
  • Przyprawić świeżo mielonym pieprzem na koniec obficie polać oliwą. Proponuję podać z grzankami czosnkowymi lub innym świeżym pieczywem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Prawdziwki powinny być dobrze skropione sokiem z cytryny!
carpaccio z prawdziwka
Carpaccio z prawdziwka
Grzyb prawdziwek na carpaccio
Carpaccio z prawdziwka
« Serniczki z figami
Brownie z malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Martynowsia napisał

    23 września, 2013 at 6:07 pm

    Bardzo ciekawy pomysl, mowiac szczerze nie jadlam surowych grzybow (za wyjatkiem pieczarek;))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2013 at 6:12 pm

      Ja do niedawna też nie i nie wiem dlaczego? bo prawdziwki w tym wydaniu są rewelacyjne:))) koniecznie wypróbuj:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    23 września, 2013 at 11:43 am

    ....jesień na talerzu;)...smacznie wygląda,tylko z tymi grzybami to różnie bywa,u Nas na ta chwilę nieciekawie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2013 at 2:09 pm

      Ja mam las na przeciwko ( 15 kroków ) i nawet są grzyby, ale trzeba się śpieszyć, bo rano kolejka do lasu...:))) a carpaccio, polecam jest pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}