• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Carpaccio z prawdziwka

Carpaccio z prawdziwka

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 23 wrz, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sezon grzybowy jest już w pełni, warto więc skorzystać z darów lasu i przygotować nietypową przystawkę przygotowaną z surowego grzybka. Musi to być najprawdziwszy prawdziwek, świeży i jędrny! Najlepszy będzie niezbyt duży, chodzi o to, aby jego nóżka była w środku pełna! Carpaccio jest niesamowicie dobre, bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. O tym pysznym daniu usłyszałam w audycji radiowej Piotra Adamczewskiego i od razu postanowiłam wypróbować przepis.

carpaccio z prawdziwka na talerzu
Carpaccio z prawdziwka

Wybraliśmy się do lasu w poszukiwaniu prawdziwków i szczęście nam dopisało, znaleźliśmy kilka pięknych okazów. Mogłam przygotować carpaccio z prawdziwka i przekonać się o jego smaku. Przygotowując carpaccio po raz pierwszy, użyłam klasycznej oliwy z oliwek oczywiście z pierwszego tłoczenia. Natomiast za drugim razem dodałam oliwę z dodatkiem trufli i muszę powiedzieć, że ta druga wersja smakowała nam o wiele bardziej. Poza prawdziwkami i dobrą oliwą będziemy potrzebować jeszcze odrobiny wspaniałego sera typu parmezan lub pecorino. Ser podkreśla smak i aromat grzybów. Spróbujcie i oceńcie sami, jak smakuje ta niecodzienna wykwintna przystawka.

carpaccio z prawdziwka
Print Pin
5 z 2 głosów

Carpaccio z prawdziwka

Grzyby na surowo? O tak, to jest pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średni świeży prawdziwek (jeden na osobę)
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek lub oliwa truflowa - najlepszej jakości (lub oliwatruflowa - najlepszej jakości)
  • twardy ser typu parmezan, pecorino ub grana padano
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Grzyby dokładnie oczyścić, nie myć!
  • Pokroić w bardzo cieniutkie plasterki, jeśli się uda, to najlepiej kapelusz razem z trzonkiem, ja zrobiłam, to dużym ostrym nożem można spróbować obieraczką do warzyw.
  • Plastry grzyba ułożyć na talerzu, dokładnie skropić sokiem z cytryny, talerz przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, ale można pozostawić nawet do kilku godzin.
  • Przed podaniem posypać wiórkami z sera (do przygotowania wiórków, użyłam obieraczki do warzyw).
  • Przyprawić świeżo mielonym pieprzem na koniec obficie polać oliwą. Proponuję podać z grzankami czosnkowymi lub innym świeżym pieczywem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Prawdziwki powinny być dobrze skropione sokiem z cytryny!
carpaccio z prawdziwka
Carpaccio z prawdziwka
Grzyb prawdziwek na carpaccio
Carpaccio z prawdziwka
« Serniczki z figami
Brownie z malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Martynowsia napisał

    23 września, 2013 at 6:07 pm

    Bardzo ciekawy pomysl, mowiac szczerze nie jadlam surowych grzybow (za wyjatkiem pieczarek;))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2013 at 6:12 pm

      Ja do niedawna też nie i nie wiem dlaczego? bo prawdziwki w tym wydaniu są rewelacyjne:))) koniecznie wypróbuj:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    23 września, 2013 at 11:43 am

    ....jesień na talerzu;)...smacznie wygląda,tylko z tymi grzybami to różnie bywa,u Nas na ta chwilę nieciekawie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2013 at 2:09 pm

      Ja mam las na przeciwko ( 15 kroków ) i nawet są grzyby, ale trzeba się śpieszyć, bo rano kolejka do lasu...:))) a carpaccio, polecam jest pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →