Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Add to Collection
Go to Collections
Serniczki z figami
Mini serniczki z figami najprostsze na świecie!
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Desery
Przygotowanie
20
minutes
minutes
Gotowanie
30
minutes
minutes
Całkowity czas
50
minutes
minutes
Porcje
18
Autor
Anna
Składniki
Składniki na masę serową
500
g
twarogu trzykrotnie mielonego
250
g
serka mascarpone
2
żółtka
1
średnie
jajko
120
g
drobnego cukru
60
ml
śmietany 18 %
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
5
sztuk
świeżych fig
dżem z pomarańczy
mały słoiczek
Składniki na spód
100
g
ciemnej czekolady
50
g
masła
20
g
wiórków kokosowych
płatków migdałowych śniadaniowych lub musli
Instrukcje
Czekoladę rozpuścić
w kąpieli
wodnej
wraz z
masłem
. Do miski wsypać musli (płatki), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać
Do miski wsypać
musli
( płatki ), wiórki
kokosowe
, dodać rozpuszczoną
czekoladę
z masłem, wymieszać.
Przygotować
foremki do muffinek, wyłożyć
papilotami,
na dno każdej foremki nałożyć łyżkę mieszanki, delikatnie ją ugnieść.
Do dużej miski włożyć
sery
,
śmietanę
,
cukier
,
mąkę
i
jajka
, krótko zmiksować, wystarczy do połączenia składników.
Do każdej
formy
nałożyć około 2
łyżki
masy
serowej
, na środek włożyć łyżeczkę
dżemu
pomarańczowego, dopełnić foremkę masą serową.
Figi
umyć, obrać ze skórki, przekroić na
ósemki
, na środek każdej babeczki delikatnie wcisnąć po jednej części.
Piekarnik
nagrzać
do temperatury
170 st C
.
Serniczki
pieczemy
około
30 minut.
Po upieczeniu, delikatnie
studzimy
, tuż przed podaniem można dodatkowo udekorować plasterkiem świeżej f
igi
i kroplą dżemu
pomarańczowego.
Smacznego!