Drukuj
serniczki z figami

Serniczki z figami

Mini serniczki z figami najprostsze na świecie!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword figi, twaróg
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 18 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 120 g drobnego cukru
  • 60 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 sztuk świeżych fig
  • dżem z pomarańczy mały słoiczek

Składniki na spód

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 20 g wiórków kokosowych
  • płatków migdałowych śniadaniowych lub musli

Instrukcja

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do miski wsypać musli (płatki), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać

  2. Do miski wsypać musli ( płatki ), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać.
  3. Przygotować foremki do muffinek, wyłożyć papilotami, na dno każdej foremki nałożyć łyżkę mieszanki, delikatnie ją ugnieść.

  4. Do dużej miski włożyć sery, śmietanę, cukier, mąkę i jajka, krótko zmiksować, wystarczy do połączenia składników.
  5. Do każdej formy nałożyć około 2 łyżki masy serowej, na środek włożyć łyżeczkę dżemu pomarańczowego, dopełnić foremkę masą serową.
  6. Figi umyć, obrać ze skórki, przekroić na ósemki, na środek każdej babeczki delikatnie wcisnąć po jednej części.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.

  8. Serniczki pieczemy około 30 minut.
  9. Po upieczeniu, delikatnie studzimy, tuż przed podaniem można dodatkowo udekorować plasterkiem świeżej figi i kroplą dżemu pomarańczowego.
  10. Smacznego!