• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Serniczki z figami

Serniczki z figami

Aktualizacja: 10 lip, 2020 · Opublikowany: 18 wrz, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejna propozycja na smaczne mini serniczki. Przygotowane na spodzie z dodatkiem ciemnej czekolady, a w śmietankowej masie ukryta jest niespodzianka, a właściwie dwie niespodzianki. Pierwsza, to fantastyczny bardzo wyrazisty w smaku dżem z pomarańczy. Druga, to świeże figi zapiekane w masie serowej. Serniczki są niesamowicie smaczne i tak łatwe, że nawet dziecko zrobi je samodzielnie.

serniczki z figami
Serniczki z figami

Przygotowując serniki lub serniczki pamiętajcie o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej temperatury składników na masę serową. Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowej! Kolejną ważną sprawą jest mieszanie masy, należy zrobić to szybko ale dokładnie, masy serowej nie należy ubijać zbyt długo. Napowietrzona masa podczas pieczenia bardzo uroście, a następnie po wyjęciu z piekarnika opadnie.

Podając serniczki proponuje podać z plasterkiem świeżej figi, a dla dekoracji i podkreślenia smaku dodać łyżeczkę dżemu. Smacznego!

serniczki z figami
Print Pin
5 z 2 głosów

Serniczki z figami

Mini serniczki z figami najprostsze na świecie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 120 g drobnego cukru
  • 60 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 sztuk świeżych fig
  • dżem z pomarańczy (mały słoiczek)

Składniki na spód

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 20 g wiórków kokosowych
  • płatków migdałowych śniadaniowych lub musli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do miski wsypać musli (płatki), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać
  • Do miski wsypać musli ( płatki ), wiórki kokosowe, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać.
  • Przygotować foremki do muffinek, wyłożyć papilotami, na dno każdej foremki nałożyć łyżkę mieszanki, delikatnie ją ugnieść.
  • Do dużej miski włożyć sery, śmietanę, cukier, mąkę i jajka, krótko zmiksować, wystarczy do połączenia składników.
  • Do każdej formy nałożyć około 2 łyżki masy serowej, na środek włożyć łyżeczkę dżemu pomarańczowego, dopełnić foremkę masą serową.
  • Figi umyć, obrać ze skórki, przekroić na ósemki, na środek każdej babeczki delikatnie wcisnąć po jednej części.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Serniczki pieczemy około 30 minut.
  • Po upieczeniu, delikatnie studzimy, tuż przed podaniem można dodatkowo udekorować plasterkiem świeżej figi i kroplą dżemu pomarańczowego.
  • Smacznego!
serniczki z figami
Serniczki z figami
serniczki z figami
Serniczki z figami

« Zupa z zielonego groszku
Carpaccio z prawdziwka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    18 września, 2013 at 1:44 pm

    Aniu, zdjęcia świetne,powalają..... tak ja i zapewne serniczki!!! 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 1:48 pm

      Justynko, wczoraj zrobiłam 18 serniczków, dzisiaj nie ma nic do kawy:( no, to znów piekę, tym razem brownie:)))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    18 września, 2013 at 12:32 pm

    rewelacyjne, uwielbiam serniki i serniczki. a z figami to już po królewsku!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 12:36 pm

      O tak! Dobrze to ujęłaś, ach te figi:)

      Odpowiedz
  3. Andźka napisał

    18 września, 2013 at 11:20 am

    Niebo w gębie! I jeszcze na dodatek piękne zdjęcia, które cieszą oko. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 12:12 pm

      Dziękuje i polecam, pyszności:)

      Odpowiedz
  4. ankawell napisał

    18 września, 2013 at 10:19 am

    te figi - jak wisienki na torcie ... wspaniałe serniczki ...
    pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2013 at 10:25 am

      :)mini serniczki, to u nas hit! cała moja rodzina uwielbia serniki, a ta forma jest bardzo wygodna, można zabrać jeden czy dwa do szkoły lub pracy:) polecam z figami, bomba!!!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}