Drukuj
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Prosty i smaczny!

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 1 hour
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 60 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 g suchych drożdży
  • 3 łyżki octu winnego - czerwonego
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 430 g mąki pszennej zwykłej

Instrukcja

  1. Do miski wlać zakwas, wodę, i drożdże wymieszać.

  2. Następnie dodać mąkę i sól wyrobić przy pomocy miksera przez około 5 minut, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny ). Formę o wymiarach 16 x 27 cm wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.

  3. Kiedy ciasto podrośnie, należy je wymieszać przez kilka minut w mikserze lub łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy, wierzch posypać ziarnami sezamu i czarnuszki lub innymi ulubionymi ziarenkami

  4. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 st C.

  5. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu i ostrożnie wstawić wyrośnięty chleb do piekarnika, piec przez 40 minut.

  6. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, wystudzić na kratce.

  7. Smacznego!