• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Aktualizacja: 5 maj, 2021 · Opublikowany: 5 maj, 2021 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Chlebek jest bardzo smaczny z pięknymi dziurkami i pysznymi zdrowymi ziarenkami, wybornie smakuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Świetnie się przechowuje, długo zachowując swoją świeżość. Polecam!

Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Prosty i smaczny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 60 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody ( w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki soli (morskiej)
  • 4 g suchych drożdży
  • 3 łyżki octu winnego (czerwonego)
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 430 g mąki pszennej zwykłej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas, wodę, i drożdże wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę i sól wyrobić przy pomocy miksera przez około 5 minut, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny ). Formę o wymiarach 16 x 27 cm wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
  • Kiedy ciasto podrośnie, należy je wymieszać przez kilka minut w mikserze lub łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy, wierzch posypać ziarnami sezamu i czarnuszki lub innymi ulubionymi ziarenkami
  • Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 st C.
  • Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu i ostrożnie wstawić wyrośnięty chleb do piekarnika, piec przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
« Bajgle Greckie Simiti
Francuskie naleśniki Crepes »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jula napisał

    22 lutego, 2017 at 2:37 am

    Czy czerwony ocet winny można zastąpić jakimś innym? Pieklam już dwa chlebki z Pani przepisów na bazie mąki krupczatki. Oba były bardzo dobre. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2017 at 8:21 am

      Można go pominąć lub dodać 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego lub winogronowego białego.
      Bardzo cieszę się, że chlebki smakują i proszę częstować się innymi przepisami:) Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →