1kawałekświeżego chrzanumogą być również liście chrzanu na słoik
4ząbkiczosnekna słoik
1sztukawyrośnięty koperdobrze, żeby był z kwiatostanem, na słoik
4sztukiziaren czarnego pieprzuna słoik
1liśćlaurowyna słoik
2sztukiziele angielskie na słoik
2liściez czarnej porzeczki lub liście winogronna słoik
⅓łyżeczkibiałej gorczycy
1łyżkasoligrubej bez antyzbrylaczy na litr wody
Instrukcje
Ogórki i liście dokładnie umyć. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć.
Na dno każdego słoika włożyć kawałek kopru wraz z kwiatem, czosnek, kawałek chrzanu wielkości małego palca, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście porzeczki i liście laurowe. Ogórki ciasno układamy w słoiku.
Odmierzoną ilość wody zagotować, dodać sól, wymieszać, gorącą wodą zalać ogórki tak, aby całe były przykryte wodą.
Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem i nałożyć sprężynkę.
Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Notatki
Konkretnych proporcji nie podaję, czyli ilości ogórków, sami musicie określić czy zrobicie 20, czy 50 słoików z kiszonymi ogórkami. Najistotniejszym parametrem jest proporcja soli do wody, ilość dodatków podaję na słoik litrowy.