Ogórki kiszone, bez nich nie wyobrażam sobie mojej spiżarni, ogórki zawsze mają u mnie zarezerwowaną półkę. Zupa czy sałatka z takich ogórków to nie ma sobie równych :). Moja mama robi, je odkąd pamiętam, zawsze z ogórków hodowanych we własnym ogrodzie. Przepis jest prosty, a dodatki można skomponować według własnych upodobań. Kiszone ogórki, to chyba najłatwiejszy przepis na przetwory domowe i bardzo zdrowa forma warzyw. Kiszone warzywa mają odczyn zasadowy, czyli najlepszy dla naszego organizmu, powinniśmy jeść je w dużych ilościach. Kiedyś sprzedawano wodę z ogórków na ulicy, tak jak wodę z saturatora, doceniając jej dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Nie wylewajcie jej, po prostu wypijcie lub dodacie do zupy ogórkowej:).
📖 Przepis
Ogórki kiszone
🥘 Składniki
- ogórki gruntowe (świeże i jędrne, zdrowe)
- 1 kawałek świeżego chrzanu (mogą być również liście chrzanu na słoik)
- 4 ząbki czosnek (na słoik)
- 1 sztuka wyrośnięty koper (dobrze, żeby był z kwiatostanem, na słoik)
- 4 sztuki ziaren czarnego pieprzu (na słoik)
- 1 liść laurowy (na słoik)
- 2 sztuki ziele angielskie ( na słoik)
- 2 liście z czarnej porzeczki lub liście winogron (na słoik)
- ⅓ łyżeczki białej gorczycy
- 1 łyżka soli (grubej bez antyzbrylaczy na litr wody)
🔪 Instrukcje
- Ogórki i liście dokładnie umyć. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć.
- Na dno każdego słoika włożyć kawałek kopru wraz z kwiatem, czosnek, kawałek chrzanu wielkości małego palca, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście porzeczki i liście laurowe. Ogórki ciasno układamy w słoiku.
- Odmierzoną ilość wody zagotować, dodać sól, wymieszać, gorącą wodą zalać ogórki tak, aby całe były przykryte wodą.
- Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem i nałożyć sprężynkę.
- Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Wiesia z Kanady napisał
Zrobilam z Twoimi przyprawami pierwszy raz ale bez czarnej porzeczki bo Nie mam.Zobaczymy jak wyjda. Dzieki bardzo za przepis.
Anna napisał
Super Wiesiu, zamiast liścia czarnej porzeczki można dać liść winogronowy, albo tylko liść chrzanu. Mam nadzieję, że będą smakowały 😁. Pozdrawiam serdecznie.