• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Aktualizacja: 1 sie, 2022 · Opublikowany: 29 sie, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ogórki kiszone, bez nich nie wyobrażam sobie mojej spiżarni, ogórki zawsze mają u mnie zarezerwowaną półkę. Zupa czy sałatka z takich ogórków to nie ma sobie równych :). Moja mama robi, je odkąd pamiętam, zawsze z ogórków hodowanych we własnym ogrodzie. Przepis jest prosty, a dodatki można skomponować według własnych upodobań. Kiszone ogórki, to chyba najłatwiejszy przepis na przetwory domowe i bardzo zdrowa forma warzyw. Kiszone warzywa mają odczyn zasadowy, czyli najlepszy dla naszego organizmu, powinniśmy jeść je w dużych ilościach. Kiedyś sprzedawano wodę z ogórków na ulicy, tak jak wodę z saturatora, doceniając jej dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Nie wylewajcie jej, po prostu wypijcie lub dodacie do zupy ogórkowej:).

Ogórki kiszone w słoikach ustawione jeden za drugim na drewnianej podkładce.
Ogórki kiszone
Print Pin
5 z 2 głosów

Ogórki kiszone

Domowe kiszone ogórki, najlepsze!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ogórki gruntowe (świeże i jędrne, zdrowe)
  • 1 kawałek świeżego chrzanu (mogą być również liście chrzanu na słoik)
  • 4 ząbki czosnek (na słoik)
  • 1 sztuka wyrośnięty koper (dobrze, żeby był z kwiatostanem, na słoik)
  • 4 sztuki ziaren czarnego pieprzu (na słoik)
  • 1 liść laurowy (na słoik)
  • 2 sztuki ziele angielskie ( na słoik)
  • 2 liście z czarnej porzeczki lub liście winogron (na słoik)
  • ⅓ łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżka soli (grubej bez antyzbrylaczy na litr wody)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ogórki i liście dokładnie umyć. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć.
  • Na dno każdego słoika włożyć kawałek kopru wraz z kwiatem, czosnek, kawałek chrzanu wielkości małego palca, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście porzeczki i liście laurowe. Ogórki ciasno układamy w słoiku.
  • Odmierzoną ilość wody zagotować, dodać sól, wymieszać, gorącą wodą zalać ogórki tak, aby całe były przykryte wodą.
  • Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem i nałożyć sprężynkę.
  • Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

📋 Notatki

Konkretnych proporcji nie podaję, czyli ilości ogórków, sami musicie określić czy zrobicie 20, czy 50 słoików z kiszonymi ogórkami. Najistotniejszym parametrem jest proporcja soli do wody, ilość dodatków podaję na słoik litrowy.
Ogórki kiszone w słoiku typu wek.
Ogórki kiszone
« Sernik z malinami w otulinie z brownie
Truskawkowa tarta bezglutenowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Wiesia z Kanady napisał

    26 lipca, 2020 at 1:50 am

    Zrobilam z Twoimi przyprawami pierwszy raz ale bez czarnej porzeczki bo Nie mam.Zobaczymy jak wyjda. Dzieki bardzo za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 lipca, 2020 at 8:01 am

      Super Wiesiu, zamiast liścia czarnej porzeczki można dać liść winogronowy, albo tylko liść chrzanu. Mam nadzieję, że będą smakowały 😁. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}