• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Aktualizacja: 1 sie, 2022 · Opublikowany: 29 sie, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ogórki kiszone, bez nich nie wyobrażam sobie mojej spiżarni, ogórki zawsze mają u mnie zarezerwowaną półkę. Zupa czy sałatka z takich ogórków to nie ma sobie równych :). Moja mama robi, je odkąd pamiętam, zawsze z ogórków hodowanych we własnym ogrodzie. Przepis jest prosty, a dodatki można skomponować według własnych upodobań. Kiszone ogórki, to chyba najłatwiejszy przepis na przetwory domowe i bardzo zdrowa forma warzyw. Kiszone warzywa mają odczyn zasadowy, czyli najlepszy dla naszego organizmu, powinniśmy jeść je w dużych ilościach. Kiedyś sprzedawano wodę z ogórków na ulicy, tak jak wodę z saturatora, doceniając jej dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Nie wylewajcie jej, po prostu wypijcie lub dodacie do zupy ogórkowej:).

Ogórki kiszone w słoikach ustawione jeden za drugim na drewnianej podkładce.
Ogórki kiszone
Print Pin
5 z 2 głosów

Ogórki kiszone

Domowe kiszone ogórki, najlepsze!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ogórki gruntowe (świeże i jędrne, zdrowe)
  • 1 kawałek świeżego chrzanu (mogą być również liście chrzanu na słoik)
  • 4 ząbki czosnek (na słoik)
  • 1 sztuka wyrośnięty koper (dobrze, żeby był z kwiatostanem, na słoik)
  • 4 sztuki ziaren czarnego pieprzu (na słoik)
  • 1 liść laurowy (na słoik)
  • 2 sztuki ziele angielskie ( na słoik)
  • 2 liście z czarnej porzeczki lub liście winogron (na słoik)
  • ⅓ łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżka soli (grubej bez antyzbrylaczy na litr wody)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ogórki i liście dokładnie umyć. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Słoiki i zakrętki dokładnie umyć.
  • Na dno każdego słoika włożyć kawałek kopru wraz z kwiatem, czosnek, kawałek chrzanu wielkości małego palca, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście porzeczki i liście laurowe. Ogórki ciasno układamy w słoiku.
  • Odmierzoną ilość wody zagotować, dodać sól, wymieszać, gorącą wodą zalać ogórki tak, aby całe były przykryte wodą.
  • Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem i nałożyć sprężynkę.
  • Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

📋 Notatki

Konkretnych proporcji nie podaję, czyli ilości ogórków, sami musicie określić czy zrobicie 20, czy 50 słoików z kiszonymi ogórkami. Najistotniejszym parametrem jest proporcja soli do wody, ilość dodatków podaję na słoik litrowy.
Ogórki kiszone w słoiku typu wek.
Ogórki kiszone
« Sernik z malinami w otulinie z brownie
Truskawkowa tarta bezglutenowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Wiesia z Kanady napisał

    26 lipca, 2020 at 1:50 am

    Zrobilam z Twoimi przyprawami pierwszy raz ale bez czarnej porzeczki bo Nie mam.Zobaczymy jak wyjda. Dzieki bardzo za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 lipca, 2020 at 8:01 am

      Super Wiesiu, zamiast liścia czarnej porzeczki można dać liść winogronowy, albo tylko liść chrzanu. Mam nadzieję, że będą smakowały 😁. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe
  • Dżem z zielonych pomidorów

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →