kilka łyżek tartej bułki do farszu i kilka do obtoczenia kotlecików
1łyżeczkamielonego kminku
sóldo smaku
pieprzdo smaku
4łyżkiposiekanych świeżych listków bazylii i natki pietruszki
1łyżeczkasłodkiej papryki w proszku
1łyżeczkacurry w proszku
Instrukcje
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc, tak jak na puree, dodać cukinię.
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, dodać do ziemniaków. Czosnek przecisnąć i również dodać do ziemniaków.
Następnie doprawić przyprawami, dodać jajka i tartą bułkę, bułkę dodawajcie porcjami, chodzi o to, aby farsz nie był zbyt luźny, ale trzeba również uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, bo kotleciki będą zbyt twarde, wymieszać dokładnie najlepiej ręką na jednolitą masę.
Na talerzyk wysypać porcję tartej bułki. Z masy formować małe okrągłe kotleciki, następnie obtoczyć je w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć na złoty kolor z dwóch stron.