Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę wymieszać w misce, odstawić.
Mało utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodać jajka, zmiksować. W trzech porcjach dodać mąkę z dodatkami, zmiksować do połączenia składników.
Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na 4 części, ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu.
Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym, a z pozostałego masła zrobić maleńkie wiórki i porozkładać je na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy przez 20-25 minut z termoobiegiem.
Smacznego!
Notatki
Proporcje podane są na maleńką tortownicę (19 cm) jeśli chcecie przygotować większe ciasto, należy podwoić ilość składników, a ciasto upiec w formie 22 - 23 cm średnicy. Należy również odrobinę wydłużyć czas pieczenia do koło 30 - 35 minut, najlepiej sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, wbijając w nie drewniany patyczek, jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe:) Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności! Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!