• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Aktualizacja: 14 Lip, 2020 · Opublikowany: 2 Sie, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami... Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest puszyste i wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka!

ciasto czekoladowe ze sliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem ciasta mieszanką likieru Amaretto i miodu. Kawałek ciasta przed podaniem delikatnie polałam mieszanką, to nadało mu wyjątkowego smaku i wyszło fantastyczne! Ciasto jest w wersji mini, na dużą formę trzeba podwoić porcję i odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Skosztujcie koniecznie!

ciasto czekoladowe ze sliwkami
Print Pin
5 z 3 głosów

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekolad,sliwki i imbir rewelacyjne połączenie. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 100 g miękkiego masła
  • 85 g mąki pszennej
  • 85 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g śliwek
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Składniki na likier od polania ciast

  • 100 ml likieru Amarett
  • 4 łyżki płynnego miodu

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę wymieszać w misce, odstawić.
  • Mało utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodać jajka, zmiksować. W trzech porcjach dodać mąkę z dodatkami, zmiksować do połączenia składników.
  • Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
  • Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na 4 części, ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu.
  • Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym, a z pozostałego masła zrobić maleńkie wiórki i porozkładać je na wierzchu ciasta.
  • Ciasto pieczemy przez 20-25 minut z termoobiegiem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Proporcje podane są na maleńką tortownicę (19 cm) jeśli chcecie przygotować większe ciasto, należy podwoić ilość składników, a ciasto upiec w formie 22 - 23 cm średnicy. Należy również odrobinę wydłużyć czas pieczenia do koło 30 - 35 minut, najlepiej sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, wbijając w nie drewniany patyczek, jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe:)
Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności!
Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!
ciasto czekoladowe ze sliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Poprzedni wpis « Sałatka ziemniaczana
Kolejny wpis Jagodzianki z borówkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    28 sierpnia, 2013 at 12:10 pm

    Oooo super, mam śliwki,także do dzieła!!! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2013 at 10:57 pm

      To ciasto z pewnością będzie Wam smakowało:)

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    02 sierpnia, 2013 at 9:34 pm

    wyszło CI bardzo apetyczne! czekolada i śliwki to idealne połączenie, wręcz jak romans dwóch kochanków :]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2013 at 9:37 pm

      Dziękuje Ci:) i jest jeszcze ten trzeci... ostry imbir:))) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie