8łyżekdobrej jakości oleju rzepakowego lub słonecznikowego
5łyżeksiekanych kaparównajlepiej olbrzymich, kilka w całości do dekoracji
3dużeogórki kiszone
2małecebule
Instrukcje
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować pamiętajcie, aby ziemniaków nie rozgotować, powinny być jędrne. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, zostawić do całkowitego ostudzenia.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i zalać olejem, odstawić na 15 minut. Kapary cieniutko pokroić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na pól, a następnie na 4 mm plasterki.
Do ziemniaków dodać ogórki, kapary, cebulę z olejem, musztardę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę.