W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon i sól, odstawić. W dużej misce umieścić miękkie masło i cukier, utrzeć na jasną masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać następnie dodać mieszankę z mąką, wymieszać do połączenia. Na koniec dodać żurawiny, orzechy i płatki owsiane.
Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta można delikatnie przycisnąć od góry łyżką, spłaszczyć.
Ciastka pieczemy 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Studzimy na kratce.