• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 30 lip, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra.

Ciastka owsiane z zurawina
Ciastka owsiane z żurawiną

Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam  do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze :). PO upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie. Choć przyznam, że mi nigdy tak długo nie udało się ich przechować, bo znikają najpóźniej drugiego dnia.

Ciastka owsiane z zurawina
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciastka owsiane z żurawiną

Chrupiące i mega smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 26
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 140 g suszonych żurawin
  • 110 g posiekanych orzechów włoskich
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • ½ tabliczki ciemnej czekolady (dobrej jakości)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon i sól, odstawić. W dużej misce umieścić miękkie masło i cukier, utrzeć na jasną masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać następnie dodać mieszankę z mąką, wymieszać do połączenia. Na koniec dodać żurawiny, orzechy i płatki owsiane.
  • Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut.
  • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta można delikatnie przycisnąć od góry łyżką, spłaszczyć.
  • Ciastka pieczemy 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Studzimy na kratce.
  • Smacznego!
Ciastka owsiane z zurawina
Ciastka owsiane z żurawnią
« Kokosanki
Sałatka ziemniaczana »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    17 listopada, 2013 at 5:34 pm

    5 stars
    Pyszne, polecam w 100% Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2013 at 6:25 pm

      Doroto, bardzo proszę 😉 mam nadzieję, że wypróbujesz również inne przepisy 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Agnieszka Buczyńska napisał

    27 września, 2013 at 8:00 am

    Ciasteczka rewelacyjne!!!Najlepszy przepis jaki do tej pory był! Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2013 at 10:20 am

      Super! Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Antenka napisał

    30 lipca, 2013 at 11:58 am

    owsiane z żurawiną? kochamy!:D
    piękne zdjęcia, bardzo apetyczne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 lipca, 2013 at 12:00 pm

      Dziękuje:) a ciasteczka naprawdę pierwsza klasa wśród owsianych:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →