• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka owsiane z żurawiną

Ciastka owsiane z żurawiną

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 30 lip, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Domowe ciasteczka owsiane, takich nigdzie nie kupicie! Pyszne z chrupiącym wierzchem i wilgotnym środkiem. Środek ciastek wypełniony jest mnóstwem suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam posiekaną ciemną czekoladę, a do drugiej białą. Jedna i druga wersja wyszła bardzo dobra.

Ciastka owsiane z zurawina
Ciastka owsiane z żurawiną

Czekoladę można pominąć i zrobić ciastka bez niej, ale namawiam  do spróbowania jednak z jej dodatkiem. Ciastka są o wiele smaczniejsze :). PO upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie. Choć przyznam, że mi nigdy tak długo nie udało się ich przechować, bo znikają najpóźniej drugiego dnia.

Ciastka owsiane z zurawina
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciastka owsiane z żurawiną

Chrupiące i mega smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 26
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 140 g suszonych żurawin
  • 110 g posiekanych orzechów włoskich
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • ½ tabliczki ciemnej czekolady (dobrej jakości)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon i sól, odstawić. W dużej misce umieścić miękkie masło i cukier, utrzeć na jasną masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać następnie dodać mieszankę z mąką, wymieszać do połączenia. Na koniec dodać żurawiny, orzechy i płatki owsiane.
  • Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać posiekaną białą czekoladę, a do drugiej ciemną, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 15 minut.
  • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka nakładać łyżką do lodów w sporych odstępach, nałożoną porcję ciasta można delikatnie przycisnąć od góry łyżką, spłaszczyć.
  • Ciastka pieczemy 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Studzimy na kratce.
  • Smacznego!
Ciastka owsiane z zurawina
Ciastka owsiane z żurawnią
« Kokosanki
Sałatka ziemniaczana »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    17 listopada, 2013 at 5:34 pm

    5 stars
    Pyszne, polecam w 100% Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2013 at 6:25 pm

      Doroto, bardzo proszę 😉 mam nadzieję, że wypróbujesz również inne przepisy 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Agnieszka Buczyńska napisał

    27 września, 2013 at 8:00 am

    Ciasteczka rewelacyjne!!!Najlepszy przepis jaki do tej pory był! Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2013 at 10:20 am

      Super! Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Antenka napisał

    30 lipca, 2013 at 11:58 am

    owsiane z żurawiną? kochamy!:D
    piękne zdjęcia, bardzo apetyczne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 lipca, 2013 at 12:00 pm

      Dziękuje:) a ciasteczka naprawdę pierwsza klasa wśród owsianych:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}