15gser Parmezanlub innego twardego np. Grana Padano
½szklankiorzeszków ziemnych
2łyżkicukru trzcinowego
½opakowaniarukoli
Instrukcje
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, kiedy woda będzie wrzała wrzucić szparagi, gotować około 2 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć na sito aby ociekły z wody.
Orzeszki posiekać, na patelni rozgrzać olej, wrzucić i smażyć je ciągle mieszając, kiedy orzeszki zaczną brązowieć dodać cukier. Smażyć jeszcze chwilkę ciągle mieszać do momentu, kiedy orzeszki pokryją się karmelem, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia.
Pomidory umyć i przekroić na pół. Rozgrzać patelnię grillową, wrzucić na nią szparagi i połówki pomidorów, warzywa posypać startą skórką z cytryny, całość grillować z dwóch stron po około 3 minuty z każdej.
Na talerzu ułożyć listki rukoli na nią położyć szparagi i pomidory, całość skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ściąć nożem do obierania warzyw, posypać nim szparagi. Całość udekorować karmelizowanymi orzeszkami.