1puszkaowoców egzotycznychpapaja, ananas, guawa lub inne ulubione owoce po zmiksowaniu powinno być 180 ml
cukier do przypalenia wierzchy tarty
Instrukcje
Mało posiekać na małe kawałki, dodać do do niego mąki, palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajko, żółtka, ksylitol( cukier ), zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę wysmarować masłem i wysypać np: mąką migdałową, średnica 23 cm.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika, będzie na następna tartę.
Drugą część ciasta rozwałkować dość cienko, wyłożyć nim formę ( ciasto jest delikatne więc najlepiej przenieść je do formy zwijając na wałek lub rozwałkować na papierze i tak przenieść do formy w tym wypadku nie trzeba wcześniej smarować formy masłem.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika podziurkować widelcem. Spód pieczemy tylko 10 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia, a my w tym czasie zrobimy krem.
Owoce odcedzić na sitku, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do żółtek dodać mleczko kokosowe, mąkę, całość zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać zmiksowane owoce, wymieszać. Krem wylać na spód ciasta.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 125 st C, wstawić tartę i piec przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, tatra najlepiej smakuje schłodzona w lodówce przez całą noc.
Przed podaniem posypujemy wierzch tarty odrobiną cukru trzcinowego lub zwykłego i przypalamy palnikiem, po wystudzeniu utworzy się twarda, chrupiąca skórka.
Smacznego!
Notatki
Podana ilość ciasta wystarcza na przygotowanie dwóch spodów, proponuję połowę ciasta zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego:)