• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta z kremem brulee

Tarta z kremem brulee

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 7 cze, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Tarta, na niesamowicie delikatnym spodzie bezglutenowym z pysznym owocowym kremem na mleczku kokosowym. Znów zdrowa wersja deseru, zamiast śmietany użyłam właśnie mleczka kokosowego. Natomiast zamiast cukru ksylitol, a ciasto przygotowałam z mieszanki mąk bezglutenowych. Do zrobienia kremu wykorzystałam egzotyczne owoce z puszki, ale możecie użyć świeżych i takich owoców na jakie macie ochotę w danej chwili. Muszę przyznać, że tarta wyszła wyborna! Naprawdę trudno oprzeć się kolejnej porcji:) Przed podaniem porcji ciasta, należy posypać wierzch tarty cukrem i przypalić palnikiem, utworzy się na powierzchni kremu bajecznie chrupiąca "skórka". Skórka dokładnie taka jak robi się na klasycznym creme brulee. Tartę można podać z gałką lodów waniliowych!

tarta z kremem brulee
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta z kremem brulee

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g masła
  • ¾ szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • ⅓ szklanki ksylitolu (lub ½ szklanki cukru)
  • 2 żółtka
  • 1 małe jajko

Składniki na krem

  • 4 żółtka
  • 5 łyżek fruktozy lub drobnego cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka owoców egzotycznych (papaja, ananas, guawa lub inne ulubione owoce po zmiksowaniu powinno być 180 ml)
  • cukier do przypalenia wierzchy tarty
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mało posiekać na małe kawałki, dodać do do niego mąki, palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajko, żółtka, ksylitol( cukier ), zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę wysmarować masłem i wysypać np: mąką migdałową, średnica 23 cm.
  • Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika, będzie na następna tartę.
  • Drugą część ciasta rozwałkować dość cienko, wyłożyć nim formę ( ciasto jest delikatne więc najlepiej przenieść je do formy zwijając na wałek lub rozwałkować na papierze i tak przenieść do formy w tym wypadku nie trzeba wcześniej smarować formy masłem.
  • Ciasto przed wstawieniem do piekarnika podziurkować widelcem. Spód pieczemy tylko 10 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia, a my w tym czasie zrobimy krem.
  • Owoce odcedzić na sitku, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do żółtek dodać mleczko kokosowe, mąkę, całość zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać zmiksowane owoce, wymieszać. Krem wylać na spód ciasta.
  • Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 125 st C, wstawić tartę i piec przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, tatra najlepiej smakuje schłodzona w lodówce przez całą noc.
  • Przed podaniem posypujemy wierzch tarty odrobiną cukru trzcinowego lub zwykłego i przypalamy palnikiem, po wystudzeniu utworzy się twarda, chrupiąca skórka.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Podana ilość ciasta wystarcza na przygotowanie dwóch spodów, proponuję połowę ciasta zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego:)
  • tarta z kremem brulee
     
  • tarta z kremem brulee
Tarta z kremem brulee
tarta z kremem brulee
Tarta z kremem brulee
« Chleb mieszany z siemieniem lnianym
Truskawki z mascarpone »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Domowe Wypieki napisał

    09 czerwca, 2013 at 11:13 pm

    Wygląda obłędnie ! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2013 at 11:35 pm

      Dziękuję:) polecam jest pyszna i prosta! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    08 czerwca, 2013 at 6:48 pm

    Marzy mi się palnik, żeby móc tworzyć takie cuda 🙂

    Odpowiedz
  3. wiosenka27 napisał

    07 czerwca, 2013 at 8:26 pm

    I wygląda wybornie:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 czerwca, 2013 at 12:38 am

      Dziękuje:)

      Odpowiedz
  4. karmel-itka napisał

    07 czerwca, 2013 at 7:27 am

    prezentuje się przecudnie. wspaniała!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 czerwca, 2013 at 7:33 am

      Dziękuje 🙂 szkoda, że już zjedzona ale, to nic w zamrażalniku jest jeszcze porcja ciasta:))) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}