Drukuj
ciasto truskawkowe

Ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto ucierane z truskawkami.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword truskawki
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub cukier migdałowy 8 g
  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Instrukcja

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.

  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę ( około 6 minut ). Następnie dodać do masy po jednym jajku ciągle miksując na wysokich obrotach ( miksować przez 2 minuty po dodaniu każdego jajka ).

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać ją porcjami do masy, miksując na średnich obrotach do połączenia się składników.

  4. Truskawki umyć, pokroić na trzy części.

  5. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Górę ciasta udekorować truskawkami, posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.

  6. Ciasto piekłam przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki ( ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie oklejony surowym ciastem, zostawcie je jeszcze w piekarniku, aby się dopiekło ).

  7. Ciasto świetnie smakuje z lodami, można posypać cukrem pudrem.

  8. Smacznego!

Notatki

Składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej !!! Pamiętajcie aby wcześniej wjąć masło i jajka z lodówki, aby się ogrzały :)