Kolejne ciasto ucierane dziś z truskawkami i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo łatwe, choć należy je porządnie “utrzeć”, wtedy będzie bardzo puszyste. Ucierane ciasta potrzebują składników w temperaturze pokojowej to druga ważna sprawa udanego ciasta. Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc wykorzystajmy je do przygotowania pysznego dodatku do kawy. Oczywiście, ciasto ze śliwkami czy malinami będzie również pyszne, ale to później. Teraz zaczynamy szaleństwo truskawkowe!!! Ciasto fantastycznie smakuje z lodami, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Smacznego!
Ciasto z truskawkami
Pyszne ciasto ucierane z truskawkami.
Składniki
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 4 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego lub cukier migdałowy 8 g
- 350 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka łyżek płatków migdałowych
Instrukcja
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę ( około 6 minut ). Następnie dodać do masy po jednym jajku ciągle miksując na wysokich obrotach ( miksować przez 2 minuty po dodaniu każdego jajka ).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać ją porcjami do masy, miksując na średnich obrotach do połączenia się składników.
Truskawki umyć, pokroić na trzy części.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Górę ciasta udekorować truskawkami, posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Ciasto piekłam przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki ( ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie oklejony surowym ciastem, zostawcie je jeszcze w piekarniku, aby się dopiekło ).
Ciasto świetnie smakuje z lodami, można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Notatki
Składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej !!! Pamiętajcie aby wcześniej wjąć masło i jajka z lodówki, aby się ogrzały 🙂
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Cześć ciociu Aniu(: Będę robić z babcią ciasto z twojego przepisu(:
Alicja, bardzo się cieszę, że zaczynasz pichcić 🙂 Gratuluję i mam nadzieję, że ciasto się udało i smakowało :))) Pozdrawiam!
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Warto było przestrzegać receptury, bo ciasto wyszło rewelacyjne! Jutro robię powtórkę.
Super! W przypadku ciast ucieranych, procedury są bardzo istotne:) Smacznego! Pozdrawiam:)
Fajne ciasto, upiekę dzisiaj synkowi do przedszkola na piknik . Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo nie mam talentu do ciast a to wydaje mi się i całkiem proste i smaczne. no i żeby pogoda na jutro dopisała!
Patrycjo, ciasto jest proste:) pamiętaj o tym aby dobrze utrzeć masło z cukrem i pózniej po dodaniu kolejnych jaj:) jesli ma być na piknik, możesz upiec je w kwadratowej lub prostokatnej formie,będzie wygodniejsze do dzielenia:) wymiary formy 20 ~ 25 lub podobne, trzymam kciuki za pogodę:)))
dzięki za rady! dam znać jak wyszło. Piekę jeszcze ciasteczka owsiane.
Trzymam kciuki:)
ciasto REWELACJA! Nawet mi wyszło.
Super:) to smacznego:)))pozdrawiam