Drukuj
Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem

Rodzaj Ciasta
Kuchnia Polish
Keyword rabarbar
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżki tartego korzenia imbiru
  • 3 średnie jajka
  • 200 g obranego rabarbaru

Składniki na kruszonkę imbirową

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki imbiru w proszku

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  2. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników.

  3. Wymieszać składniki na kruszonkę.

  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

  5. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Obrany i pokrojony na około 1 - 2 cm kawałki rabarbar, rozłożyć na wierzchu ciasta. Na rabarbar rozsypać kruszonkę.

  6. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut ( górna i dolna grzałka ). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

  7. Smacznego!