• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Aktualizacja: 16 Lip, 2020 · Opublikowany: 16 Maj, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Ciasto ucierane z rabarbarem, jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, każdej wiosny z niecierpliwością czekam na pierwsze soczyste łodygi rabarbaru. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Puszyste i wilgotne ze wspaniałym smakiem rabarbaru, który idealnie komponuje się z imbirem i ta wspaniała imbirowa kruszonka zapieczona na wierzchu, cudowne! Ciasto szczególnie dobrze smakuje z gałką lodów waniliowych!

Ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem

Bardzo ważna rada dotycząca ciast ucieranych! Pamiętajcie, żeby wszystkie składnik potrzebne do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową! Jest to gwarancja udanego ciasta ucieranego 🙂

Ciasto ucierane z rabarbarem
Print Pin
5 from 2 votes

Ciasto ucierane z rabarbarem

Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 ½ łyżki tartego korzenia imbiru
  • 3 średnie jajka
  • 200 g obranego rabarbaru

Składniki na kruszonkę imbirową

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki imbiru w proszku

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
  • Wymieszać składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Obrany i pokrojony na około 1 - 2 cm kawałki rabarbar, rozłożyć na wierzchu ciasta. Na rabarbar rozsypać kruszonkę.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut ( górna i dolna grzałka ). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem

Przepis ze strony Asi

Poprzedni wpis « Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą
Kolejny wpis Zupa z czerwonej soczewicy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    29 maja, 2013 at 11:10 am

    Ta propozycja też kusząca...gdy nie będę miała truskawek,robię z rabarbarem:)...super,łatwo,szybko, przepis w sam raz dla mnie!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2013 at 11:12 am

      Ja osobiście wolę to z rabarbarem 🙂

      Odpowiedz
  2. Klaudia napisał

    18 maja, 2013 at 6:54 pm

    Pięknie wygląda, pychotka
    Właśnie niedawno wyjęłam moje ciasto rabarbarowe z piekarnika wyszło pyszne

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 maja, 2013 at 10:07 pm

      Ja też dziś takie piekłam:)))

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    16 maja, 2013 at 10:54 am

    Wyglada pysznie,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 maja, 2013 at 11:17 am

      Polecam, przepis super, pozdrowienia

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia