• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 16 maj, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto ucierane z rabarbarem, jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, każdej wiosny z niecierpliwością czekam na pierwsze soczyste łodygi rabarbaru. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Puszyste i wilgotne ze wspaniałym smakiem rabarbaru, który idealnie komponuje się z imbirem i ta wspaniała imbirowa kruszonka zapieczona na wierzchu, cudowne! Ciasto szczególnie dobrze smakuje z gałką lodów waniliowych!

Ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem

Bardzo ważna rada dotycząca ciast ucieranych! Pamiętajcie, żeby wszystkie składnik potrzebne do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową! Jest to gwarancja udanego ciasta ucieranego 🙂

Ciasto ucierane z rabarbarem
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto ucierane z rabarbarem

Pyszne ciasto ucierane z rabarbarem
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 ½ łyżki tartego korzenia imbiru
  • 3 średnie jajka
  • 200 g obranego rabarbaru

Składniki na kruszonkę imbirową

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki imbiru w proszku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać miękkie masło, starty imbir i jajka, całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
  • Wymieszać składniki na kruszonkę.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Obrany i pokrojony na około 1 - 2 cm kawałki rabarbar, rozłożyć na wierzchu ciasta. Na rabarbar rozsypać kruszonkę.
  • Wstawić ciasto do piekarnika, piec 40 minut ( górna i dolna grzałka ). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem

Przepis ze strony Asi

« Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą
Zupa z czerwonej soczewicy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    29 maja, 2013 at 11:10 am

    Ta propozycja też kusząca...gdy nie będę miała truskawek,robię z rabarbarem:)...super,łatwo,szybko, przepis w sam raz dla mnie!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2013 at 11:12 am

      Ja osobiście wolę to z rabarbarem 🙂

      Odpowiedz
  2. Klaudia napisał

    18 maja, 2013 at 6:54 pm

    Pięknie wygląda, pychotka
    Właśnie niedawno wyjęłam moje ciasto rabarbarowe z piekarnika wyszło pyszne

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 maja, 2013 at 10:07 pm

      Ja też dziś takie piekłam:)))

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    16 maja, 2013 at 10:54 am

    Wyglada pysznie,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 maja, 2013 at 11:17 am

      Polecam, przepis super, pozdrowienia

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}