Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić w najgrubszym miejscu fileta ( poziomo ) tak aby powstała "kieszonka" pamiętajcie, aby nie przecinać do końca. Posypać solą i pieprzem, natrzeć skórką z cytryny, tak przygotowany filet można zostawić szczelnie owinięty na noc w lodówce lub przyrządzić od razu.
Ryż ugotować do miękkości z odrobiną kurkumy i soli, odcedzić.
W miseczce wymieszać miód z musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
Ryż doprawić dobrze solą i pierzem, dodać ser kozi i garść posiekanej kolendry, dokładnie wymieszać. Rozłożyć filet łososia na środek położyć nadzienie ryżowe, mocno ugniatając ( ryż ładnie się klei ) teraz zawinąć jeden brzeg łososia, na wierzchu położyć połówki suszonych pomidorów a następnie przykryć drugim płatem ryby, ciasno zwinąć. Pod spód podłożyć 2 lub 3 sznurki równomiernie rozmieszczone, zawiązać je na górze.
Roladę przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przykryć folią aluminiową ( niezbyt szczelnie ) wstawić do piekarnika.
Piec przez 20-25 minut, po tym czasie zdjąć folię i posmarować roladę częścią sosu i dopiec jeszcze 5-7 minut. Podawać na gorąco z odrobią sosu.