• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Rolada z łososia

Rolada z łososia

Aktualizacja: 16 Lip, 2020 · Opublikowany: 2 Maj, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Fantastyczna rolada z łososia nadziewana ryżem z dodatkiem miękkiego koziego sera i suszonych pomidorów. Proste danie, które z powodzeniem możecie przygotować na najbardziej wykwintne przyjęcie lub, po prostu na wtorkowy, czy poniedziałkowy obiad. W zeszłym roku podałam roladę na przyjęciu komunijnym i muszę powiedzieć, że goście byli zachwyceni. Roladę koniecznie należy związać, aby się nie rozsypała, można zrobić, to zwykłym bawełnianym sznurkiem, tasiemkami silikonowymi lub sznurkiem papierowym. Można roladę owinąć cienkimi, chudymi plastrami boczku wędzonego i dopiero, wtedy    całość związać sznurkiem. Roladki owinięte właśnie boczkiem, to przysmak kuchni włoskiej i tam zaczerpnęłam inspiracji. Koniecznie spróbujcie, proste, a jednocześnie wykwintne danie podane z pysznymi brokułami w maśle...pyszności.

rolada z lososia
Rolada z łososia
rolada z lososia
Print Pin
5 from 1 vote

Rolada z łososia

Fantastyczna rolada idealna na każdy posiłek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ryby i owoce morza
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Porcje 2
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 470 g filetu z łososia
  • 40 g ryżu "kolorowego" waga przed ugotowaniem
  • 1 szczypta kurkumy
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 50 g miękkiego sera koziego
  • 4 połówki suszonych pomidorów

Sos

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu

🔪 Instrukcje

  • Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić w najgrubszym miejscu fileta ( poziomo ) tak aby powstała "kieszonka" pamiętajcie, aby nie przecinać do końca. Posypać solą i pieprzem, natrzeć skórką z cytryny, tak przygotowany filet można zostawić szczelnie owinięty na noc w lodówce lub przyrządzić od razu.
  • Ryż ugotować do miękkości z odrobiną kurkumy i soli, odcedzić.
  • W miseczce wymieszać miód z musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Ryż doprawić dobrze solą i pierzem, dodać ser kozi i garść posiekanej kolendry, dokładnie wymieszać. Rozłożyć filet łososia na środek położyć nadzienie ryżowe, mocno ugniatając ( ryż ładnie się klei ) teraz zawinąć jeden brzeg łososia, na wierzchu położyć połówki suszonych pomidorów a następnie przykryć drugim płatem ryby, ciasno zwinąć. Pod spód podłożyć 2 lub 3 sznurki równomiernie rozmieszczone, zawiązać je na górze.
  • Roladę przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przykryć folią aluminiową ( niezbyt szczelnie ) wstawić do piekarnika.
  • Piec przez 20-25 minut, po tym czasie zdjąć folię i posmarować roladę częścią sosu i dopiec jeszcze 5-7 minut. Podawać na gorąco z odrobią sosu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Proporcje są na maleńką porcję:)
rolada z lososia
Rolada z łososia
rolada z lososia
Rolada z łososia
Poprzedni wpis « Ciastka bezglutenowe
Kolejny wpis Tarta na spodzie z granoli »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    01 kwietnia, 2014 at 7:02 am

    Super!!!Ta rolada jest zrobiona z jednej polowki lososia?Czyli po upieczeniu kroimy na porcje i podajemy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 kwietnia, 2014 at 12:06 pm

      Dziękuję:) Rolada jest dla kilku osób, więc kroimy na centymetrowe krążki... polecam, rolada jest bardzo smaczna!!!

      Odpowiedz
  2. Pomysł na obiad napisał

    07 maja, 2013 at 10:14 am

    Łosoś pod kazda postacia jest wyjatkowy. Danie wyjatkowo bardzo dobrze sie prezentuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 maja, 2013 at 10:17 am

      Dziękuje i zapraszam do wyprôbowania innych przepisów z łososiem:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia