2opakowanietwarożku ziarnistego wiejskiegopo 150 g każdy = 300 g
2łyżeczkisoli
3łyżkibardzo miękkiego masła
¼szklankicukru trzcinowegomoże być Damamera
½szklankiciepłej wody
Dodatkowo
ulubione nasiona do posypania bułek
1średnierozmieszane z 1 łyżką mleka
Instrukcje
Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem, połączyć z ciepła wodą, pozostawić na kilka minut aby się spieniły.
Twarożek rozetrzeć na gładko ( nie jest to konieczne ale mój twarożek miał duże kawałki :)
Do miski miksera wlać drożdże, dodać jajko, twarożek, mąki, sól i masło, wyrabiać ciasto przez około 8 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
Ciasto podzielić na 15 równych kawałków ( po około 80 g każda ) uformować okrągłe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
Następnie posmarować bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać ulubionymi nasionkami.
Przed wstawieniem bułek do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu. Piec 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.