• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki z twarożkiem

Bułki z twarożkiem

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 18 kwi, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki z twarożkiem są tak pyszne, że znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie musicie upiec je i sami przekonać się o ich smaku. Bułki są bardzo miękkie, pięknie pachną  no i pięknie wyglądają, a to ważne, bo dodatkowo wyglądem zachęcają do zjedzenia kanapki na ich bazie. Delikatnie słodki miąższ pasują do wszelkiego rodzaju dodatków do słodkich, ale też i do wytrawnych dodatków. Muszę przyznać, że są niebezpiecznie wciągające, kiedy są jeszcze ciepłe swoim zapachem zachęcąją do pochłonięcia całej partii. Właśnie takie prosto z piekarnika zjadłam dwie i trudno było mi się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej...musiałam zostawić coś dla dzieci 🙂 Przepis pochodzi z niezawodnej książki Beatrice Ojakangas "Chleb pieczemy w domu". Zapraszam spróbujcie!

Print Pin
5 z 3 głosów

Bułki z twarożkiem

Miękkie, puszyste i bardzo smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 15
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 14 g suchych drożdży ( lub 28 g świeżych)
  • 2 średnie jajka
  • 2 opakowanie twarożku ziarnistego wiejskiego (po 150 g każdy = 300 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki bardzo miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego (może być Damamera)
  • ½ szklanki ciepłej wody

Dodatkowo

  • ulubione nasiona do posypania bułek
  • 1 średnie rozmieszane z 1 łyżką mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem, połączyć z ciepła wodą, pozostawić na kilka minut aby się spieniły.
  • Twarożek rozetrzeć na gładko ( nie jest to konieczne ale mój twarożek miał duże kawałki 🙂
  • Do miski miksera wlać drożdże, dodać jajko, twarożek, mąki, sól i masło, wyrabiać ciasto przez około 8 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Ciasto podzielić na 15 równych kawałków ( po około 80 g każda ) uformować okrągłe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie posmarować bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać ulubionymi nasionkami.
  • Przed wstawieniem bułek do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu. Piec 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
bułki z twarozkiem
bułki z twarozkiem
« Sos masala z tofu
Smoothie z mango i gruszką »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    20 kwietnia, 2013 at 2:07 am

    Z twarożkiem bułeczek jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 kwietnia, 2013 at 7:31 am

      Polecam, są obłędne!

      Odpowiedz
  2. Eliza napisał

    18 kwietnia, 2013 at 12:44 pm

    Bułeczki jak malowane 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 kwietnia, 2013 at 10:53 pm

      Bułeczki są fantastyczne, polecam na weekend:)pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}