Do małego naczynia wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 minuta w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.
Rozczyn przelać do dużej miski, dodać jogurt, jajko i olej, wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z solą, ręką zagnieść gładkie ciasto, ciasto będzie odrobinę klejące. Wyrobione ciasto posmarować olejem i przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem chlebka należy ciasto jeszcze raz przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Rozgrzać patelnię.
Odrywać kawałki ciasta wielkości małej brzoskwini, a następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować cienkie placuszki.
Piec na suchej patelni ( średni ogień ) przez około 1 - 2 z każdej strony, placki na patelni delikatnie urosną, a na ich powierzchni pojawi się mnóstwo małych ( lub większych ) bąbelków, kiedy spód placuszków będzie delikatnie zarumieniony, to znak, że trzeba przewrócić na drugą stronę.
Upieczone chlebki ( jeszcze gorące ) smarujemy masłem z każdej strony i posypujemy ulubionymi ziołami,a następnie owijamy je w folię aluminiową ( można włożyć do garna z pokrywką ) i odstawiamy na 3 - 5 minut lub do czasu upieczenia wszystkich, chlebek w tym czasie zmięknie.
Chlebki podajemy ciepłe!!!
Smacznego!
Notatki
Chlebek Naan wspaniale smakuje z dodatkiem czosnku, czarnuszki i ziół. Jeśli chcielibyście przygotować chlebek z dodatkiem czosnku, należy go wcześniej obrać i zmiażdżyć, a kiedy będziemy rozwałkowywać chlebek wystarczy na jego powierzchni rozsmarować porcję czosnku i jeszcze raz rozwałkować, w ten sposób wciśniemy czosnek w ciasto. tak samo postępujemy w przypadku kiedy chcemy dodać czarnuszkę. Chlebek Naan należy przygotować tuż przed podaniem, w przypadku dużej ilość pieczonych chlebków można posłużyć się kilkoma patelniami