• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tortille » Naan chlebek indyjski

Naan chlebek indyjski

Aktualizacja: 25 lip, 2020 · Opublikowany: 10 kwi, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Naan chlebek indyjski, ale można spotkać go na całym świecie, a co najważniejsze można zrobić go samodzielnie w domu. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, odrobiny jogurtu i oleju lub masła. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne, miękkie bardzo proste w przygotowaniu. Oryginalne chlebki Naan wypiekane są w piecu tandoor, trudno o taki piec w domu, ale możemy zrobić to w piekarniku lub na suchej patelni.

Chlebek jest idealny do różnego rodzaju dipów, sosów, ryb, szczególnie polecam z soczewicą w mleku kokosowym. Chlebek można wzbogacić, dodając do niego czosnek, cebulę, czarnuszkę, sezam i zioła. Zaraz po upieczeniu należy posmarować jego wierzch masłem. To sprawia, że ciasto mięknie i robi się delikatne, najlepsze są zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Polecam!

Naan chlebek indyjski
Print Pin
4,86 z 7 głosów

Naan - chlebek indyjski

Nasz ulubiony egzotyczny chlebek.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Dodatki
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 3 g suchych drożdży (lub 6 g świeżych)
  • 120 ml ciepłej wody
  • 3 g cukru
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 g soli
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 270 g mąki (odrobina do posypania blatu)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do małego naczynia wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 minuta w ciepłe miejsce, aby drożdże zapracowały.
  • Rozczyn przelać do dużej miski, dodać jogurt, jajko i olej, wymieszać. Porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z solą, ręką zagnieść gładkie ciasto, ciasto będzie odrobinę klejące. Wyrobione ciasto posmarować olejem i przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem chlebka należy ciasto jeszcze raz przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Rozgrzać patelnię.
  • Odrywać kawałki ciasta wielkości małej brzoskwini, a następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować cienkie placuszki.
  • Piec na suchej patelni ( średni ogień ) przez około 1 - 2 z każdej strony, placki na patelni delikatnie urosną, a na ich powierzchni pojawi się mnóstwo małych ( lub większych ) bąbelków, kiedy spód placuszków będzie delikatnie zarumieniony, to znak, że trzeba przewrócić na drugą stronę.
  • Upieczone chlebki ( jeszcze gorące ) smarujemy masłem z każdej strony i posypujemy ulubionymi ziołami,a następnie owijamy je w folię aluminiową ( można włożyć do garna z pokrywką ) i odstawiamy na 3 - 5 minut lub do czasu upieczenia wszystkich, chlebek w tym czasie zmięknie.
  • Chlebki podajemy ciepłe!!!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Chlebek Naan wspaniale smakuje z dodatkiem czosnku, czarnuszki i ziół. Jeśli chcielibyście przygotować chlebek z dodatkiem czosnku, należy go wcześniej obrać i zmiażdżyć, a kiedy będziemy rozwałkowywać chlebek wystarczy na jego powierzchni rozsmarować porcję czosnku i jeszcze raz rozwałkować, w ten sposób wciśniemy czosnek w ciasto. tak samo postępujemy w przypadku kiedy chcemy dodać czarnuszkę. Chlebek Naan należy przygotować tuż przed podaniem, w przypadku dużej ilość pieczonych chlebków można posłużyć się kilkoma patelniami
Naan chlebek indyjski
« Chleb pszenno żytni z ziarnami
Tort z mango i kremem kokosowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. m napisał

    08 lipca, 2014 at 10:47 pm

    dodalam duzo wiecej maki, bo ciasta nie dalo sie wogole wyrobic 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 lipca, 2014 at 11:51 pm

      Tak jak napisałam, ciasto jest trochę klejące i podczas wyrabiania będzie kleiło się do rąk, jest bardzo miękkie, ciasto można wyrobić łyżką lub mikserem, a następnie posmarować dłonie oliwą i uformować kulkę - odstawić do wyrośnięcia. Wałkując ciasto można podsypać więcej mąki tak, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i blatu. Dosypanie większej ilości mąki powoduje, że chlebek jest odrobinę twardszy po upieczeniu, ale też może być 😉 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Monia napisał

    06 września, 2013 at 9:10 pm

    Pyszny!!!! zrobiłam dziś pierwszy raz, wszyscy zachwyceni 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2013 at 9:23 pm

      Bardzo się cieszę:) długo eksperymentowałam, testowałam, aż wyszedł właśnie ten przepis:) pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Eliza napisał

    10 kwietnia, 2013 at 10:20 am

    Uwielbiam chlebki naan, praktycznie nigdy mi się nie nudzą 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 kwietnia, 2013 at 10:52 am

      O tak!!! i można podać je do wszystkiego:)

      Odpowiedz
  4. Marzena napisał

    10 kwietnia, 2013 at 9:22 am

    Wygląda rewelacyjnie, jak oryginalne podawane w knajpie indyjskiej:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 kwietnia, 2013 at 9:27 am

      Dziękuje:) to chyba rownież zasługa oryginalnego nakrycia:) wczoraj udało mi się wyszperać w sklepie z indyjskimi akcesoriami miseczki:))) a Naan jest rewelacyjny, polecam, pyszny z ziołami! Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}