50mllikieru Cointreau lub likieru cytrynowego Limoncello
75gcukru
Do nasączenia
½soku z cytryny
¼szklankiwody
¼szklankialkoholuja użyłam ciemnego rumu
Dodatkowo
2łyżkidżemu malinowego
7łyżekłyżek soku z pomarańczy
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Do rondelka włożyć masło roztopić, dodać cukier, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Kawę rozpuszczalną wymieszać w dwóch łyżkach wody dodać do rozpuszczonego masła, połamać czekoladę dodać do podgrzewanej masy, kiedy wszystko się rozpuści, zdjąć z ogna. Dodać 7 łyżek soku z pomarańczy. Z powstałej masy odlać ¼ szklanki, posłuży jako do posmarowania ciasta.
Resztę delikatnie przestudzić, dodać 2 żółtka i wymieszać, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito dodać do masy w trzech porcjach wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie dodać ubite białka, wymieszać delikatnie łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( tortownica o średnicy 24 cm ). Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
Wstawić do piekarnika, piec 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W szklance wymieszać sok z cytryny, wodę i alkohol, nasączyć ciasto. Do odłożonej masy dodać dżem i dokładnie wymieszać, rozprowadzić na wierzchu przestudzonego ciasta.
Mus z ciemnej czekolady
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. W rondelku rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać masło i ekstrakt kawy, ostudzić. Żółtka połączyć z przesianym kakao, dodać do jeszcze ciepłej czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do niej stopniowo cukier ciągle miksując, całość ubijać do momentu aż masa białkowo cukrowa zrobi się bardzo gęsta. Wcześniej namoczoną żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub w rondelku dodać do niej likier kawowy lub inny alkohol.
Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową i przestudzoną żelatyną, należy zrobić to bardzo delikatnie!
Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce przez godzinę, do stężenia masy.
Mus z białej czekolady
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. W rondelku rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać masło lekko ostudzić. Do przestudzonej masy dodać skórkę z pomarańczy i żółtka, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodawać cukier, miksować aż masa stanie się bardzo gęsta. Żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub rondelku dodać do niej likier Cointreau lub Limoncello.
Ubite białka połączyć z masą czekoladową i żelatyną, najlepiej łyżką, bardzo delikatnie. Przygotowaną masę wylać na masę z ciemnej czekolady i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować tort, mogą to być wiórki ze startej czekolady lub to co podpowie Wam wasza fantazja:).