• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort z musem kawowo czekoladowym

Tort z musem kawowo czekoladowym

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 5 mar, 2013 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Wyśmienity, to najlepsze określenie dla tego tortu, który jest połączeniem trzech najbardziej lubianych smaków, po pierwsze kawa po drugie czekolada i po trzecie ptasie mleczko. Tort jest delikatny  jak chmurka, a smakuje wybornie, pierwsza warstwa z ciemnej czekolady z mocnym akcentem kawowym druga, to połączenie białej czekolady i pomarańczy wszystko w postaci ptasiego mleczka. Spód o smaku kawowym nasączony wodą z cytryną i rumem. Instrukcja wykonania jest dość długa i może wydawać się skomplikowana, zapewniam Was, że tak nie jest. Warto wypróbować, bo z pewnością zachwyci podniebienia największych smakoszy:)

Tort z musem kawowo czekoladowym
Tort z musem kawowo czekoladowym
Tort z musem kawowo czekoladowym
Print Pin
5 z 1 głosu

Tort z musem kawowo czekoladowy

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus z ciemnej czekolady

  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu kawowego (opcjonalnie)
  • 100 g ciemnej czekolady lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g cukru
  • 50 ml likieru kawowego

Składniki na mus z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 50 ml likieru Cointreau lub likieru cytrynowego Limoncello
  • 75 g cukru

Do nasączenia

  • ½ soku z cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki alkoholu (ja użyłam ciemnego rumu)

Dodatkowo

  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 7 łyżek łyżek soku z pomarańczy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do rondelka włożyć masło roztopić, dodać cukier, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Kawę rozpuszczalną wymieszać w dwóch łyżkach wody dodać do rozpuszczonego masła, połamać czekoladę dodać do podgrzewanej masy, kiedy wszystko się rozpuści, zdjąć z ogna. Dodać 7 łyżek soku z pomarańczy. Z powstałej masy odlać ¼ szklanki, posłuży jako do posmarowania ciasta.
  • Resztę delikatnie przestudzić, dodać 2 żółtka i wymieszać, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito dodać do masy w trzech porcjach wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie dodać ubite białka, wymieszać delikatnie łyżką.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( tortownica o średnicy 24 cm ). Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
  • Wstawić do piekarnika, piec 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • W szklance wymieszać sok z cytryny, wodę i alkohol, nasączyć ciasto. Do odłożonej masy dodać dżem i dokładnie wymieszać, rozprowadzić na wierzchu przestudzonego ciasta.

Mus z ciemnej czekolady

  • Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. W rondelku rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać masło i ekstrakt kawy, ostudzić. Żółtka połączyć z przesianym kakao, dodać do jeszcze ciepłej czekolady.
  • Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do niej stopniowo cukier ciągle miksując, całość ubijać do momentu aż masa białkowo cukrowa zrobi się bardzo gęsta. Wcześniej namoczoną żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub w rondelku dodać do niej likier kawowy lub inny alkohol.
  • Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową i przestudzoną żelatyną, należy zrobić to bardzo delikatnie!
  • Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce przez godzinę, do stężenia masy.

Mus z białej czekolady

  • Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody. W rondelku rozpuścić czekoladę połamaną na kawałki, dodać masło lekko ostudzić. Do przestudzonej masy dodać skórkę z pomarańczy i żółtka, wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodawać cukier, miksować aż masa stanie się bardzo gęsta. Żelatynę rozgrzać w mikrofalówce lub rondelku dodać do niej likier Cointreau lub Limoncello.
  • Ubite białka połączyć z masą czekoladową i żelatyną, najlepiej łyżką, bardzo delikatnie. Przygotowaną masę wylać na masę z ciemnej czekolady i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem udekorować tort, mogą to być wiórki ze startej czekolady lub to co podpowie Wam wasza fantazja:).
  • Smacznego!
Tort z musem kawowo czekoladowym
Tort z musem kawowo czekoladowym

Przepis podejrzany tutaj, delikatnie zmodyfikowany.

« Bułeczki pszenne na jogurcie
Orzotto inaczej kaszotto »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    07 marca, 2013 at 11:36 am

    Prawdziwie "KRÓLEWSKI TORCIK"...:)muszę mojej Iwonce chyba zlecić,bo to już wyższy poziom trudności.....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 marca, 2013 at 12:36 pm

      Justynko, tort polecam! Jestem przekonana, że sama sobie z nim poradzisz:) mnie na początku przeraził długi opis wykonania! ale jak zabierzesz się do pracy to okazuje się że jest bardzo prosty:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  2. Justin&Dorothy napisał

    07 marca, 2013 at 8:58 am

    Pyszności !!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 marca, 2013 at 9:02 am

      Niebo w ustach 🙂

      Odpowiedz
  3. kocie-smaki napisał

    07 marca, 2013 at 8:17 am

    ten tort wpisuje się idealnie w moje wymagania smakowe - mocno nasączony spód, mus, krem, aromat kawy. wow, zapisuję do zrobienia 🙂

    Odpowiedz
  4. kulinarnyswiat napisał

    05 marca, 2013 at 6:51 am

    mmm... ten mus musi być obłędny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2013 at 6:57 am

      O, tak! jest bajeczny:)pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}