ziarno sezamu lub inne ulubione nasionado posypania
Instrukcje
Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn.
Produkcja bułeczek jest niezwykle prosta, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich gładkie elastyczne ciasto, użyłam do tego miksera. Ciast pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w bardzo ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na blat posmarowany olejem, przerobić ciasto, a następnie podzielić na 10 równych części moje wyszły po ok. 88 g każda.
Uformowane bułeczki ułożyć na wyłożona blachę papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Na dno piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut.
Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce.
Smacznego!
Notatki
Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących.