• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Aktualizacja: 20 lip, 2020 · Opublikowany: 27 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i  zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem mąki orkiszowej, która jest jak lekarstwo dla naszego organizmu, tutaj trochę więcej o orkiszu. Bułeczki smakują rewelacyjnie dosłownie ze wszystkimi dodatkami choć muszę przyznać, że większość zniknęła jeszcze ciepła i to bez żadnych dodatków:) Polecam!

Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Print Pin
5 z 2 głosów

Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Puszyste i przepyszne
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 1 hour 40 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 1 hour 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki orkiszowej (ja dałam razową)
  • 250 g mąki pszennej zwykłej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)

Dodatkowo na wierzch bułek

  • 1 średnie jajko (+ łyżka mleka)
  • ziarno słonecznika (do posypania)
  • siemię lniane (do posypania)
  • ziarno sezamu lub inne ulubione nasiona (do posypania)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn.
  • Produkcja bułeczek jest niezwykle prosta, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i zagnieść z nich gładkie elastyczne ciasto, użyłam do tego miksera. Ciast pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w bardzo ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na blat posmarowany olejem, przerobić ciasto, a następnie podzielić na 10 równych części moje wyszły po ok. 88 g każda.
  • Uformowane bułeczki ułożyć na wyłożona blachę papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Na dno piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut.
  • Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących.
  • Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
    Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
  • Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
    Bulki z dodatkiem orkiszu z ziarnami
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami

Przepis z tej strony

« Babka z żurawiną
Granola z żurawiną »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    23 lutego, 2018 at 1:04 pm

    Splaszczyly mi sie, oklaply 🙁 minmo to sa pyszne 🙂 ale co moglam zrobic zle?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2018 at 2:23 pm

      Oj 🙁 Być może bułki przed pieczeniem przerosły, niestety może się tak zdarzyć, kiedy bułki lub inne drożdżowe wypieki zbyt długo czekają na wejście do piekarnika. Wygląda to tak, że na powierzchni pięknie wyrośniętych bułeczek zaczynają pojawiać się maleńkie pęcherzyki, które dziurawią skórkę bułek i ciasto po wstawieniu do piekarnika opada zamiast rosnąć. Sposobem na przerośnięte ciasto jest zebranie wszystkich bułeczek do miski i zagniecenie jeszcze raz ciasta, ponowne uformowanie bułek pozostawienie ich do wyrośnięcia i upieczenie. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą jak na zdjęciu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. baska napisał

    30 kwietnia, 2014 at 9:01 pm

    5 stars
    upiekliśmy dziś bułeczki są super :)przy okazji była dobra zabawa dla dzieci przy posypywaniu ziarnami dziękujemy za super przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 kwietnia, 2014 at 11:25 pm

      Bardzo się cieszę, że zabawa była świetna 🙂 no i oczywiście, że bułki smakowały, zapraszam po przepisy na inne bułeczki 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}