Drukuj
mini pizza

Mini pizza

Domowa pyszna mini pizza idealna dla dzieci i dorosłych

Rodzaj Obiad
Kuchnia Italian
Keyword ciasto drożdżowe, grzyby
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 35 minutes
Porcje 14 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 165 g mąki pszennej
  • 240 g gęstego jogurtu greckiego
  • 5 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Dodatki

  • 1 1/2 szklanki krojonych prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sos pomidorowy do pizzy
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 8 łyżek tartego sera parmezan

Instrukcja

  1. Cebulę pokroić w piórka.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, nie trzeba ich rozmrażać jeśli są mrożone, razem z cebulą i rozmarynem, smażyć do momentu odparowania płynu z grzybów. Następnie dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę, zdjąć z ognia

  3. Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę.

  4. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować cienki placek.

  5. Niewielką miseczką wykroić małe placki ( moje miały około 11 cm średnicy ). Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Na każdym placku rozsmarować 1 - 2 łyżki sosu pomidorowego, pokrojony na cieknie kawałki ser mozzarella. Kawałki wcześniej odsączonego tuńczyka i grzyby. Na wierzch każdej mini pizzy pokruszyć odrobinę oregano, sól i pieprz.

  7. Pizzę wstawić do piekarnika, piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 st C, bez termoobiegu.

  8. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, posypać odrobiną parmezanu.

  9. Smacznego!

Notatki

Najprostszy przepis na sos do pizzy to:
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
łyżka cukru trzcinowego
suszone oregano
wszystko zagotować i ostudzić Gotowe!