Domowa pyszna mini pizza idealna dla dzieci i dorosłych
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 35 minutyminuty
Porcje 14
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
165gmąki pszennej
240ggęstego jogurtu greckiego
5gsuchych drożdży
½łyżeczkisolimorskiej
Dodatki
1 ½szklankikrojonych prawdziwków
1średniacebula
1ząbekczosnku
1łyżeczkasuszonego rozmarynu
sos pomidorowy do pizzy
oregano
sól
pieprz
1puszkatuńczyka
2kulkisera mozzarella
8łyżektartego sera parmezan
Instrukcje
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, nie trzeba ich rozmrażać jeśli są mrożone, razem z cebulą i rozmarynem, smażyć do momentu odparowania płynu z grzybów. Następnie dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę, zdjąć z ognia
Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę.
Na blacie podsypanym mąką rozwałkować cienki placek.
Niewielką miseczką wykroić małe placki ( moje miały około 11 cm średnicy ). Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym placku rozsmarować 1 - 2 łyżki sosu pomidorowego, pokrojony na cieknie kawałki ser mozzarella. Kawałki wcześniej odsączonego tuńczyka i grzyby. Na wierzch każdej mini pizzy pokruszyć odrobinę oregano, sól i pieprz.
Pizzę wstawić do piekarnika, piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 st C, bez termoobiegu.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika, posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego!
Notatki
Najprostszy przepis na sos do pizzy to: 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano łyżka cukru trzcinowego suszone oregano wszystko zagotować i ostudzić Gotowe!