90gsiekanych orzechów pół na pół włoskich i laskowych
Instrukcje
Ciastka pokruszyć pałką lub w malakserze.
Orzechy uprażyć na suchej patelni dodać je do ciastek wraz z olejkiem migdałowym. Masło roztopić, dodać do ciastek dokładnie wymieszać.
Do formy wsypać przygotowaną mieszankę, wyłożyć nią dno i boki formy dokładnie dociskając, wstawić do lodówki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 minut). W drugiej misce zmiksować sery z olejkiem, krótko. Do masy serowej dodać ubite jajka, dokładnie zmiksować do połączenie się składników. Masę wylać na schłodzony spód, na wierzchu rozłożyć plamy z masła orzechowego
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
Piec z opcją " góra-dół" przez 1h 30 minut, jeśli sernik pod koniec pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wystudzić sernik na kratce a następnie wstawić od lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.