• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik na spodzie z orzechami

Sernik na spodzie z orzechami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 18 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik na spodzie z orzechami jak każdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej średniej córce, która jest smakoszką serników i masła orzechowego. Spód jest z ciastek w czekoladzie i siekanych prażonych orzechów, to połączenie bardzo do siebie pasuje i wyśmienicie smakuje! Masa serowa jest w zasadzie klasyczna, ale podana na wybornym spodzie z dodatkiem masła orzechowego, którego lekko słony smak fantastycznie komponuje się z całością, jest wyjątkowa. Sernik podałam z przypiekanym cukrem, tak jak w kremie brulee i w drugiej wersji z dżemem malinowym. Jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym można je pominąć:)

sernik na spodzie z orzechami
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik na spodzie z orzechami

Pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 12 minutes
Gotowanie 1 hour 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 42 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na masę serową

  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • 80 g cukru pudru
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 kropli olejku migdałowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 10 łyżek masła orzechowego

Na spód

  • 250 g ciastek Digestive w czekoladzie
  • 60 g masła
  • 8 kropli olejku migdałowego
  • 90 g siekanych orzechów pół na pół włoskich i laskowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciastka pokruszyć pałką lub w malakserze.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni dodać je do ciastek wraz z olejkiem migdałowym. Masło roztopić, dodać do ciastek dokładnie wymieszać.
  • Do formy wsypać przygotowaną mieszankę, wyłożyć nią dno i boki formy dokładnie dociskając, wstawić do lodówki.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 minut). W drugiej misce zmiksować sery z olejkiem, krótko. Do masy serowej dodać ubite jajka, dokładnie zmiksować do połączenie się składników. Masę wylać na schłodzony spód, na wierzchu rozłożyć plamy z masła orzechowego
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Piec z opcją " góra-dół" przez 1h 30 minut, jeśli sernik pod koniec pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wystudzić sernik na kratce a następnie wstawić od lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Smacznego!
sernik na spodzie z orzechami
Sernik na spodzie z orzechami

« Bułki kokosowe
Mini pizza »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    15 października, 2013 at 11:44 am

    Serniczek pyszny ,ten migdałowo-orzechowy posmak ciasta- jest cudny,tylko nie wiem co robię nie tak ,bo jak mi pięknie wyrośnie jeszcze w piekarniku,poza foremkę,nawet ciacho wygląda..;),a po wyjęciu z piekarnika na środku mi opada(odczekałam troszkę,takiego gorącego też nie wyjmowałam)......chyba ze ,mnie taka kucharka;/,ale sernik bardzo smaczny,trzymany w lodówce jest taki wilgotny i delikatny!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 października, 2013 at 11:53 am

      Sernik zawsze troszkę opadnie, a po upieczeniu zostaw go na około 15 minut w uchylonych piekarniku. Po wystygnięciu powierzchnia powinna być płaska... najważniejsze, że jest dobry:)))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    18 lutego, 2013 at 6:40 am

    o rety, o rety! ale on wygląda kusząco.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lutego, 2013 at 7:01 am

      Dziękuje:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}